Novčana naknada za udomljavanje - dobra mjera ili ne?

17.10.2019.

16:50

Autor: A.G./T.V./HRT

-

-

Foto: - / -

Mješanka Frida još nije spremna za udomljavanje. Ne zna se ponašati u čoporu - panično se boji drugih pasa. Zato svakoga dana trener pasa u "Ottovoj kućici" upravo s njom najviše radi.
Svake godine Grad Koprivnica iz proračuna izdvoji oko pola milijuna kuna za napuštene pse smještene u sklonište "Ottovu kućicu". Da bi potaknuli na udomljavanje pasa, udomiteljima nude 1000 kuna. Mišljenja je li to dobro ili nije, oprečna su.

Mješanka Frida još nije spremna za udomljavanje. Ne zna se ponašati u čoporu - panično se boji drugih pasa. Kada je stigla, nije znala jesti iz ruke. Vidljivo je da čezne za pažnjom. Zato svakoga dana trener pasa u "Ottovoj kućici" upravo s njom najviše radi.

- Ona se želi družiti sa čovjekom, može funkcionirati sa psima, ali jedan na jedan, u normalnim kontaktima, ali ako ju više pasa okruži što smo ovdje imali slučaj ona se jednostavno ukoči, sjedne i pokazuje zube, objašnjava trener pasa Dubravko Stipanić.

Zato će Frida još malo ostati u prihvatilištu za pse, sa još 120 drugih njuškica čekajući dobru dušu spremnu da ih prihvati u svoj dom.

- Zakon tako nalaže da više nema eutanazije i da se u skloništima za životinje za pse moramo brinuti do kraja njihovog života ili do udomljenja, kaže Ratko Juršetić, voditelj Skloništa pasa "Ottova kućica".

Grad Koprivnica, stoga je odlučio potaknuti na udomljavanje pasa. Za svakog, a najviše se mogu udomiti tri, daruje po 1000 kuna. Psi su sterilizirani, čipirani i zdravi. Kako ne bi bilo zloporabe, udomiteljji će imati nenajavljene kontrole.

- Mi ćemo kao ugovornu obvezu staviti da imamo pravo na povrat tih tisuću kuna, rekao je Tomislav Golubić, pročelnik za komunalno gospodarstvo.

No za predstavnike triju udruga koje djeluju u Koprivnici to nije dobro riješenje pa su negodovali ispred gradske uprave.

- Ne znam što bih rekao o toj mjeri, da li je i u osnovi dobra, nekakve je vatrogasne prirode, uzet ćemo 30 pasa ili daj Bože svih 100, smatra Zoran Paša, "Glas za njuškica spas".

Problem je i u tome, smatraju, što u sklonište dolazi više pasa nego što ih se udomljava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!