10:05 / 27.11.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/A.C./M.V./V.M./HRT

Nove mjere za kulturu - zabranjuju se nastupi s orkestrima i zborovima

-

-

Foto: - / -

Nove mjere koje stupaju na snagu u subotu, pogađaju i kulturu. Potpunog zatvaranja neće biti. Kina, muzeji i galerije ostaju otvoreni. Vrata ne zatvaraju ni kazališta i koncertne dvorane, ali moraju otkazati ili prilagoditi izvedbe.
Nove mjere koje stupaju na snagu u subotu, pogađaju i kulturu. Potpunog zatvaranja neće biti. Kina, muzeji i galerije ostaju otvoreni. Vrata ne zatvaraju ni kazališta i koncertne dvorane, ali moraju otkazati ili prilagoditi izvedbe koje uključuju veće ansamble, orkestre ili zborove.

- Obuljen Koržinek: Događaji u kulturi su niskoga rizika
- Istraživanje: glazbenici mogu biti sigurni i kad su bliže
- Zataškava li HNK Zagreb slučajeve koronavirusa?

Da je situacija i na kulturnoj sceni više nego ozbiljna, svjesni su i svi njezini akteri. Zato je ministrica Obuljen Koržinek kasno poslijepodne hitno održala virtualni sastanak s čelnim ljudima institucija koje nove mjere najviše pogađaju. 

- Mislim da smo se svi složili oko toga da će se nastaviti raditi u malim formatima poštujući i ove nove mjere o ograničavanju broja publike. Dok su nove mjere na snazi, preporuka je da se obustave sva velika glazbeno scenska događanja, ali i koncerti velikih simfonijskih orkestara, ističe ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.Dok velikih koncerata do daljnjega neće biti, Zagrebačka filharmonija će uz određene prilagodbe i promjene programa ipak izaći pred publiku.

- Smanjit ćemo orkestar, i u velikoj dvorani, koja ima 1800 mjesta, broj mjesta već smo sveli na 500, a sada će biti još manje broj posjetitelja. Prilagodit ćemo orkestar, neće biti vokalnih solista, nego samo instrumentalnih i filharmonija će sigurno naći način da postigne balans i dozvoli našim ljudima da koliko-toliko uživaju u glazbi i kulturi, i održe mentalno zdravlje koliko je moguće, a tu glazba sigurno puno znači, napominje Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Zbog novih mjera neće se izvoditi opere i mjuzikli, a nacionalna kazališta sljedećih će dana obavijestiti publiku o promjeni programa, a Kazalište Komedija već sinoć je otkazalo izvedbe svog najtraženijeg mjuzikla Mama Mia.

- Svima koji su kupili ulaznice za tu izvedbu na blagajni Komedije će novac biti vraćen, a nakon 21.prosinca, ja se nadam, da će se situacija ipak malo popraviti i da ćemo ponovno moći stati pred svoju vjernu publiku, poručila je sopranistica Danijela Pintarić.

Otkazuju se sve amaterske kulturne manifestacije i probe. Donesene mjere vrijede do 21. prosinca, a eventualni drugačiji scenarij ovisi, nažalost, samo o pandemiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!