17:00 / 17.06.2019.

Autor: Paula Poljak-Morandini/P.F./HRT

Novi spinalni centar u Varaždinskim Toplicama 2021. godine

-

-

Foto: - / -

Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama desetljećima liječi pacijente s ozljedama kralježnične moždine. Napokon je doživjela ostvarenje tridesetogodišnjih nastojanja. Potpisan je ugovor o dodjeli 83 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava za gradnju i opremanje novoga Nacionalnog rehabilitacijskog centra.

U svibnju 2021. Varaždinske će Toplice, koje počivaju na blagotvornim geotermalnim izvorima dobiti novi objekt bolnice. - 6700 četvornih metara najsuvremenijeg rehabilitacijskog centra izgradit će se pokraj Termi.

Energetski učinkovit objekt visoke razine udobnosti, za zagrijavanje će koristiti topličku geotermalnu vodu, a bit će prva javna ustanova u Hrvatskoj koja će u proces rehabilitacije uključiti robotiku.

U dvije je godine Varaždinska županija uložila 5,6 milijuna kuna samo u projektnu dokumentaciju.

S obzirom da je riječ o centru u kojemu se liječe najteži bolesnici iz cijele zemlje, u županiji vjeruju kako bi se dio potrebnoga novca za ovu, najveću i najskuplju investiciju u regiji u pola stoljeća, mogao namaknuti s nacionalne razine.

Novi spinalni centar nije sve što će se graditi u Toplicama. Obnovit će se svi postojeći objekti koji su namijenji liječenju - Minerva, Lovrina kupelj, Konstantinom, Terme, hidroterapija.

A na prostoru četiri puta većem od dosadašnjega, Nacionalni će centar svakako zapošljavati stručnjake - od medicinskih sestara do liječnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!