Novosti u liječenju kardivaskularnih bolesti

26.01.2022.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT/V.G.

Nove metode liječenja

Nove metode liječenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kako su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, napori se ulažu u otkrivanje najnovijih tehnika i metoda operativnih zahvata i načina liječenja. Perkutana koronarna intervencija, tehnike ablacije u liječenju artimija naša su sadašnjost, a budućnost nosi i revolucionarne metode transplantacija, o čemu govori docent Edvard Galić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti Sveti Duh.

Suvremena kardiologija počiva na iznimnom tehnološkom razvoju, ali i na novim znanjima koja se postupno nadograđuju još od polovice prošlog stoljeća.

- Kada govorimo o minimalno invazivnim kardiološkim zahvatima, oni su uglavnom dijagnostički i terapijski postupci ili procedure koji se odvijaju putem katetera, znači, i nazivaju se invazivno kardiološko liječenje. Među njima je i perkutana koronarna intervencija … kada se pute katetera, pa žice, pa balona, pa nakon toga na mjestu tog suženja postavljanja stenta, a ovoga časa se radi o modernim tehnologijama i modernim stentovima koji na sebi imaju lijek i na taj način primjenom i mehaničkom dilatacijom rješavanjem suženja i primjenom lijeka, nastoji se lokalno riješiti kompleksan problem koronarne bolesti, kaže Edvard Galić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KB Sveti Duh.

Osim toga, naprednim se dijagnostičko-terapijskim postupcima tretiraju i različiti poremećaji u građi i funkciji srčanih zalistaka.

- U Hrvatskoj sve više se primjenjuje takozvani znači Tavi, ili primjena putem katetera, primjena implantacije aortalnoga zaliska gdje se na mjestu suženja aortalnoga zaliska ili aortalne valvule, balonom prvo ona proširi, a nakon toga se raširi zalistak koji prekrije onaj stari i riješi suženje. Na taj način nešto što je bilo ekstremno kompleksno, ovoga časa se može riješiti gotovo unutar sat vremena. Osim znači rješavanja zalistaka, a rješava se danas u modernom, u modernoj kardiologiji i mitralni i trikuspidalni zalistak na vrlo sličan ili znači gotovo identičan način rješavaju se i proširenja velikih krvnih žila, takozvane aneurizme na aorti, kaže Galić.

Još se jedan segment kardioloških oboljenja vrlo uspješno liječi zahvaljujući suvremenom terapijskom pristupu. Riječ je o aritmijama.

- Ja moram dotaknuti jednu stvar. Hrvatska aritmologija ovoga časa prednjači u svim zemljama u okruženju. U tom smislu imamo puno bolje rezultate čak i nego i Austrija i Mađarska, koje su vrlo razvijene zemlje sa velikim potencijalom. Ono što se sad još događa, mi imamo doduše centralizirani dijelom sustav. Sad se razvijaju novi aritmološki centri i na taj način ta metoda liječenja koja je ovoga časa na jednoj vrlo visokoj razini, bit će dostupna ja bi rekao u gotovo svim bolničkim, dijelovima bolničkog sustava, odnosno ja bi rekao u svim hrvatskim regijama, kaže dr. Galić.

Određeni dio kardiovaskularnih oboljenja i dalje je u nadležnosti kardiokirurga, posebno kad je riječ o stanjima koja zahtijevaju transplantaciju srca. I na tom se polju suvremenim metodama genetskog inženjerstva animalni organi prilagođavaju ljudskom genomu.

- Evo čuli smo i sami ste malo to istaknuli da smo imali informaciju da je presađeno genetski modificirano srce svinje u čovjeka. Vidjeli smo da i ta osoba zadnjih nekoliko dana je dobro, to je par dana bilo u Marylandu u Sjedinjenim Američkim Državama. Senotransplantacija se i prije pokušavala. Nije bilo uspjeha. Odbacivanje organa nama je bio veliki problem, kaže dr. Galić.

-  Jer vidjeli ste, genetski modificirano. Znači neki segmenti gena su se morali modificirati da bi srce na neki način bilo prikladnije, da ne bi došlo do odbacivanja srca, što je jedna od čestih komplikacija bila u prethodnim pokušajima. Taj dio medicine će biti vrlo zanimljiv, interesantan, kako će se on dalje razvijati. Tu su i matične stanice, tu je i niz stvari koje se također događaju u modernoj medicini. 

No kod bolesti srca i krvnih žila, unatoč silnom napretku o kojem smo govorili, ključna je prevencija koja polazi od svakog od nas ponaosob. Samo zdrave životne navike i tjelesna aktivnost mogu uz tehnološki napredak i medicinsko znanje dovesti do smanjenja iznenadnih smrti uzrokovanih srčanim zastojem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!