Nuspojave mRNK cjepiva nisu gore kod pacijenata s karcinomom

11.02.2022.

13:56

Autor: HRT/Hina

Cijepljenje oboljelih od karcinoma

Cijepljenje oboljelih od karcinoma

Foto: Frame Stock Footage / Shutterstock

Cjepiva protiv koronavirusa koja koriste tehnologiju glasničke RNK ne proizvode nikakve dodatne kratkoročne nuspojave kod pacijenata s rakom, sugerira nova studija.

Znanstvenici su ispitali 1753 primatelja dviju doza cjepiva Pfizer/BioNTech, od kojih je oko dvije trećine imalo u povijesti bolesti karcinom, a oko 12 posto njih je primalo kemoterapiju, imunoterapiju, terapiju zračenjem ili operaciju zbog svoje bolesti. Više od 90 posto karcinoma odnosilo se na solidne tumore. Pokazalo se da cjepivo Pfizer dobro djeluje u takvim slučajevima.

Ljudi sa i bez raka prijavili su slične stope boli na mjestu injekcije, bolova u mišićima, bolova u zglobovima, groznice, zimice, glavobolje, mučnine i umora, izvijestio je znanstveni tim u časopisu Journal of the National Comprehensive Cancer Network. Sveukupno, simptome nakon cijepljenja prijavilo je otprilike 73 posto pacijenata bez obzira na to jesu li imali rak, pri čemu je bol na mjestu uboda najčešća nuspojava.

Ranije studije otkrile su da su oboljeli od raka neodlučni u pogledu cjepiva, istaknuli su znanstvenici. Štete koje nanese covid-19 su "složene za pacijente s rakom koji su odbili cijepljenje", rekli su.

- Naši podaci, u kombinaciji s onima iz drugih izvora, pokazuju da mRNK cjepivo protiv koronavirusa dobro podnose pacijenti koji su nekad ili sada oboljeli od raka, uključujući i one koji se aktivno liječe, poručuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!