14:44 / 21.02.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

O rastancima u novoj knjizi Mirjane Krizmanić

-

-

Foto: - / -

O rastancima koji su sastavni dio naših života, o njihovim dobrim posljedicama i načinima izbjegavanja loših - o svemu tome iz pera naše ugledne psihologinje Mirjane Krizmanić u novom izdanju 'Knjiga rastanaka'.
O rastancima koji su sastavni dio naših života, o njihovim dobrim posljedicama i načinima izbjegavanja loših - o svemu tome iz pera naše ugledne psihologinje Mirjane Krizmanić u novom izdanju 'Knjiga rastanaka'.

Baš kao što nas filmovi zabavljaju, educiraju, rastužuju, vesele, ali nakon kojih neosporno spoznajemo - isto to čine i knjige. O rastancima koji su sastavni dio naših života, o njihovim dobrim posljedicama i načinima izbjegavanja loših - o svemu tome iz pera naše ugledne psihologinje Mirjane Krizmanić u novom izdanju 'Knjiga rastanaka'.

'Knjiga rastanaka' zvuči pomalo tužno i konačno, ali naša poznata psihologinja Mirjana Krizmanić sasvim je suprotnoga mišljenja: Mislim da i ima rastanaka koji su sretni. Vi možete biti, apsolutno, u jednom lošem odnosu, vi možete biti s nekim tko vam je navodno prijatelj, onda vidite da nije pa se od njega rastanete. To nije onda bolno, nego je to spas od lošeg odnosa,  komentira Mirjana Krizmanić.

Tajna je uspješnog, ili samo manje bolnog rastanka, je u pripremi: Važna je priprema ili barem osvješćivanje da sve dođe jednom kraju, pa čak i dobra prijateljstva se katkad raspadnu odjednom. Sve se nekako potroši. Rastanci se isto mogu osmisliti kao novi početak, što najčešće i jesu,  napominje Krizmanić.

Mnogo optimističnija nego što se to isprva čini, 'Knjiga rastanaka' sedma je knjiga samopomoći ove ugledne psihologinje: Knjige za samopomoć su jesu korisne, ali ovo što profesorica Krizmanić piše to nisu u pravilu knjige za samopomoć onog američkog tipa u kojima imate savjete kako poboljšati život: sedam savjeta kako postati uspješan ili kako biti dobar roditelj i tako dalje,  kaže klinička psihologinja Nataša Jokić Begić.

Tu nema takvih savjeta, ali ima okrutne istine: Život nije cvjetna livada i život nosi sa sobom svakojake nevolje i čovjek najbolje što može napraviti je da ih prihvati,  dodaje Jokić Begić.

U 'Knjizi rastanaka' Mirjana Krizmanić pomaže nam prihvatiti to da su rastanci, a oni se događaju u svim sferama života, neizbježni, te nas uči kako posljedice mogu biti i dobre i loše - a to ovisi samo o nama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!