Dan darivanja krvi: Jedna doza može spasiti tri života

25.10.2021.

11:55

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Dobrovoljno davanje krvi u Splitu

Dobrovoljno davanje krvi u Splitu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

I ove godine u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada. Iako su se akcije darivanja krvi i u pandemijskim okolnostima održavale redovito, pandemija je ipak ostavila traga. Upravo zato ove godine Hrvatski Crveni križ poseban naglasak stavlja na mlade kao darivatelje krvi. 

U povodu današnjega Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, zahvalio je svima koji su učinili tu plemenitu gestu i pozvao one koji to mogu da učine isto.


Ekipe emisije Dobro jutro, Hrvatska s plemenitim ljudima koji daruju krv družile su se u Splitu te u  Osijeku gdje se održava i središnje događanje - akcija darivanja krvi u Medicinskoj školi te svečanost dodjele zahvalnica i priznanja u Nadbiskupskom vikarijatu:


- Vaša jedna doza krvi može spasiti čak tri života. Dan darivatelja krvi prilika je zahvaliti svima koji su učinili ovu plemenitu gestu i pozvati ostale da učine isto. Velika hvala Hrvatskom Crvenom križu na požrtvovnosti, poticanju građana na darivanje krvi i svakodnevnom spašavanju života, istaknuo je ministar Vili Beroš na svom Twitter profilu.


I Hrvatski Crveni križ (HCK) je svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitao njihov dan - Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Poručio im je da su oni "istinska vrijednost ovoga društva" i da budu ponosni na činjenicu da njihova plemenitost spašava živote te im zahvalio na tome.


Krenulo iz Željezare Sisak


I ove godine u Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.


Unatoč pandemiji, HCK ističe da je sa svojim društvima u akcijama darivanja prikupio 142 265 doza krvi, od ukupno 176 938 koliko ih je prikupljeno u Hrvatskoj protekle godine.


Pandemija je ipak ostavila traga jer su brojni darivatelji bili spriječeni odazvati se akcijama darivanja krvi, posebno mladi, ističu u Hrvatskom Crvenom križu. Naime, nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima, a to je često prvi doticaj mladih s darivanjem krvi. Usto, brojni mladi su odselili i populacija darivatelja krvi u Hrvatskoj sve je starija.


U HCK-u upozoravaju kako navedene okolnosti treba shvatiti ozbiljno jer ako i dalje u Hrvatskoj želimo biti samodostatni glede zaliha krvi i krvnih pripravaka, onda svi zajedno kao društvo trebamo pronaći načine da mlade što više uključimo u sustav darivanja krvi.


Navode i kako je najveći broj doza krvi - 61 posto prikupljen na akcijama davanja krvi organiziranim prema mjestu stanovanja, a sve se manje - 12 posto akcija organizira prema mjestu rada.


Analizirajući spolnu strukturu davatelja krvi, od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 26 312 ili 18 posto darovale su žene, a 115 953 ili 82 posto muškarci.


HCK navodi da se nakon nekoliko godina stagnacije, bilježi blagi porast broja žena. Za istaknuti je Grad Zagreb u kojem je 1618 žena ili 26 posto dalo krv, Međimursku županiju s 1160 žena ili 25 posto, Zadarsku županiju s udjelom od 1424 žena ili 24 posto, te Varaždinsku s 2298 žena ili 23 posto.


Među darivateljima koji su prvi puta darovali krv 38 posto su žene, a 62 posto muškarci.


Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se diljem Hrvatske akcijama darivanja krvi te svečanostima na kojima će se darivateljima uručiti priznanja i zahvalnice. Središnje događanje održava se u Osijeku i to akcijom darivanja krvi u Medicinskoj školi te svečanošću dodjele zahvalnica i priznanja u Nadbiskupskom vikarijatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!