Težak put kroz labirint karcinoma pluća

25.09.2021.

11:57

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Obilježava se Svjetski dan zdravlja pluća

Obilježava se Svjetski dan zdravlja pluća

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetski je dan zdravlja pluća. Tim povodom na zagrebačkom Cvjetnom trgu predstavljena je javnozdravstvena kampanja "Ne brini" i digitalna platforma www.govorimoorakupluca.com. Cilj je informirati pacijente oboljele od plućnih bolesti i raka pluća.

Samo od te zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3 tisuće ljudi, a jednako toliko ih i umre.

Simbolično, na Trgu je postavljen labirint kako bi se prikazalo stanje pacijenta na putu od sumnje do dijagnoze pa kroz zahtjevan put liječenja.

- Što je to karcinom, koji su tipovi karcinoma, koje su terapijske opcije za određeni tip karcinoma dozvoljene, kako se nositi sa svim popratnim pojavama koje su uzrokovane određenim tipom liječenja. Također će čuti korisne savjete, najčešće pacijenti pitaju što trebam jest, što moram promijeniti u svom životu, nekakve navike svakodnevnog života želimo promijeniti u onom prvom valu kad saznamo dijagnozu, objašnjava Sandra Karabatić, viša medicinska sestra, predsjednica Udruge oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća "Jedra".

- Nije rak pluća jedina plućna bolest, imamo i kroničnu opstrukcijsku plućnu bolest koja jedan od top tri najčešćih uzroka smrti u svijetu. Nismo baš tako dobri, još uvijek puno Hrvata puši, a pušenje je rizičan čimbenik i za razvoj raka pluća i za razvoj kroničnih plućnih bolesti, upozorava prof. dr. sc. Marko Jakopović, dr. med., pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Put kroz labirint raka pluća prolazi Ante Baković. Otkrio ga je u travnju, i to nakon što je prebolio COVID. Nije se kaže mirio s tim da ne može uz stepenice, da mu je plitak dah. Nakon nekoliko dana ozbiljnih pretraga dijagnosticiran mu je karcinom na desnom plućnom krilu. Odstranjene su mu njegove dvije trećine. Sada prima kemoterapiju.

- Tučemo ga iz svih oružja, sav arsenal pucamo na njega i dobit ćemo ga, kaže Ante. Danas zna da svu muku liječenja možda ne bi prolazio da nije pušio. Naime kod 2/3 oboljelih rak se otkrije u uznapredovaloj fazi.

Više u videoprilogu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!