Dan narcisa u Zagrebu: Žene se sve više odazivaju na preglede

07:40 / 26.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Zagreb: Na Cvjetnom trgu obilježen Međunarodni Dan narcisa

Zagreb: Na Cvjetnom trgu obilježen Međunarodni Dan narcisa

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Prve subote proljeća tradicionalno se na gradskim trgovima obilježava humanitarna akcija Dan narcisa s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, zloćudne bolesti od koje su u 2020. u Hrvatskoj umrle 722 žene.

U Zagrebu je obilježen 26. Dan narcisa gdje su brojne udruge i političari istaknuli važnost preventivnih mamografskih pregleda te su zajednički poslali apel svim ženama da se odazovu pregledu.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je da Nacionalni program prevencije raka dojke daje rezultate te je u posljednjih pet godina zabilježeno smanjenje smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj.

- Povećava se broj žena koje se odazivaju na preglede, trenutno je oko 60 posto. Ovo je nacionalni program koji ima najveći odaziv, tu treba zahvaliti udrugama civilnog društva koje rade najveću promociju, rekao je Dulibić novinarima na Cvjetnom trgu.

Dodao je da ni u pandemijskoj 2020. godini nije zabilježeno smanjenje odaziva.

- Najbolji odaziv je u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Najmanji je u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, istaknuo je Dulibić.

Izvijestio je da se - nakon što je u Saboru prihvaćen Nacionalni strateški okvir protiv raka - iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti planira dobiti više od 850 milijuna kuna za opremu za liječenje karcinoma.

- Nikada ne možemo biti dovoljno zadovoljni, radimo stalno na kontinuiranom poboljšavanju, poručio je.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet naglasio je da Dan narcisa - združena akcija države, Grada i privatnih inicijativa - izuzetno važna za prevenciju i edukaciju.

- Ove godine smo instalirali i mobilni mamograf na trgu kako bi potaknuli žene na preglede. Narcise prodajemo i u humanitarne svrhe kako bi skupili sredstva za neke buduće kampanje, prevencije i preglede žena, istaknuo je Korlaet i dodao da je rak dojke sada treći uzrok smrti žena u Hrvatskoj.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba Mislav Herman istaknuo je da je iznimno bitno rano otkriti zloćudnu bolest raka dojke te je kao liječnik pozvao žene da se odazovu na redovita mamografska ispitivanja.

- Samo u 2019. godini u Hrvatskoj gotovo je 3000 novooboljelih žena, preko 700 ih je umrlo. Ako gledamo na nivou svijeta, brojke su daleko veće, to je preko dva milijuna novooboljelih žena, oko 700.000 umrlih. Kao liječnik apeliram na sve žene u dobi između 50 i 69 godine da se odazovu na redovna mamografska ispitivanja, kazao je Herman.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić istaknula je velik doprinos udruga koje se bave tematikom raka dojke te je poručila svim ženama da idu redovnito na preglede i provode samopregled dojki jer se ranim otkrivanjem najbolje prevenira rak.

Udrugama su podršku iskazali i brojni drugi političari te zdravstveni djelatnici.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke daje rezultate

Rak dojke najčešća je dijagnosticirana zloćudna bolest u žena, no više nije i vodeći uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Među malignim bolestima već petu godinu nalazi se na trećem mjestu, nakon raka pluća i debelog crijeva.

Dijelom je to rezultat i Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, u sklopu kojega žene u dobi od 50 do 69 godine primaju pozive za mamografski pregled svake dvije godine.

Odaziv je na mamografski probir oko 60 posto, a godišnje se pozove oko 150.000 žena. U sklopu programa do sada je otkriveno više od 7.000 novih karcinoma dojke.

Na obilježavanju Dana narcisa sudjeluju i udruge pacijenata. Udruga "Nismo same" promovira svoju humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za pokrivanje troškova taksi prijevoza na kemoterapiju za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!