Obilježen Svjetski dan zdravlja

05.04.2023.

20:10

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Obilježen Svjetski dan zdravlja

Obilježen Svjetski dan zdravlja

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Povodom Svjetskog dana zdravlja u Ministarstvu zdravstva izvijestili su o zdravlju nacije. Suočavamo se s velikim izazovima po pitanju mentalnog zdravlja ali i onkoloških bolesti koje odnose brojne živote. Prevencija je kažu ključna.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti, a od raka godišnje umire svaki peti stanovnik Hrvatske.


- I kada je riječ ukratko govoreći o našem planu liječenja, planu izlječenja odgovor se nudi kao i ranije a to je provođenje preventivnih nacionalnih pregleda, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Uz postojeće programe ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva, vrata maternice i pluća, do kraja godine očekuje se i probir na melanom, a radi se i na preventivnim programima raka prostate i želuca.


Uskoro počinju i pregledi u domovima zdravlja u četiri županije.


- Pilot projekt će krenuti vrlo skoro već krajem ovog mjeseca. Krenut će s osobama koje su starije od 40 godina a zadnje dvije godine se nisu javile svom liječniku a njih je u Hrvatskoj oko 170 000 i te će osobe biti pozvane od strane HZJZ-a kroz posebni pozivni centar, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. 


Mentalni poremećaji na četvrtom su mjestu zdravstvenih problema građana, alkoholizam je uzrok najduljih hospitalizacija, slijede depresija, shizofrenija i PTSP.


- 80 posto svih hospitaliziranih zbog mentalnih poremećaja dolazi i prvi put se prepoznaje kroz hitni bolnički prijem. Dakle ono što je izostalo to je rano prepoznavanje, prepoznavanje na razini primarne zdravstvene zaštite. Tako se neadekvatno liječe uzrokuju najvišu stopu invaliditeta, vrlo česte rehospitalizacije i zapravo ono radno aktivno stanovništvo postaje nefunkcionalno, upozorila je Danijela Štimac Grbić, dr. med./Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, HZJZ. 


75 godina o zdravlju brine i Svjetska zdravstvena organizacija. Mnogo je izazova.


- Ako se ne pozabavimo nejednakostima nećemo uspjeti postići zdravlje za sve. Živimo i u svijetu u kojem su na udaru i znanstvene i zdravstvene ustanove pa nijedna zemlja nije potpuno spremna, ustvrdila je prim. dr. sc. Iva Pejnović Franelić, voditeljica Ureda Svjetske~zdravstvene organizacije u Hrvatskoj. 


Ono što svatko od nas može učiniti je utjecati na rizične čimbenike: debljinu, alkohol, pušenje i manjak kretanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!