Obitelj koja povezuje heklanje, svemir i Hladno pivo

16.04.2020.

22:34

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Obitelj Kiš iz Zagreba otkriva nam neke ideje kako kreativno, zabavno i zanimljivo ispuniti zajedničko vrijeme doma.
Svuda je lijepo, ali doma je najljepše. Posebno ako je to najbolji lijek protiv koronavirusa. Obitelj Kiš iz Zagreba otkriva nam neke ideje kako kreativno, zabavno i zanimljivo ispuniti zajedničko vrijeme doma.

Prostrana simpatična terasa u zagrebačkim Gajnicama najdraža je pozornica obitelji Kiš. A u njoj sve umjetnik do umjetnika: pjesnici, slikari, glazbenici. Odrastati uz ovakve roditelje na ovakvom mjestu, uz puno smijeha, kreativnosti, knjiga, slika, cvijeća, prijatelja, bilo je poput bajke, kažu njihova djeca: Ananda, danas već profesorica u srednjoj školi i Teo, student Akademije likovnih umjetnosti.

- Atmosfera doma je uvijek dobra. Tu sam doma, imao sam sretno djetinjstvo tako da će mi uvijek biti dobre misli vezane za dom i kad se vratim doma imam osjećaj da to mogu zvati dom, kaže Teo, student Akademije likovnih umjetnosti. Teo je ilustrirao knjige poezije svojih roditelja, a dio je i magičnog trija "Kiš Kiš Kiš".

- Ukazalo se u jednom trenutku, ja sam imao jedan lijepi srčani udar, pa sam se intenzivno bavio slikarsvom. Onda smo odlučili uvrstiti i Ivankine heklane, Teo je imao već svojih materijala i napravili smo zajedničku izložbu. Imali smo ih dvije, tri, bilo je interesantno, priča Milko Kiš, pjesnik, glazbenik i slikar.

Ivanka Kiš svoje slike hekla! Oslikala je i svaki kutak njihova doma, od kuhinjskih pločica do zidova. Uz to piše sjajnu poeziju, dugogodišnja je knjižničarka i voditeljica pjesničkih večeri u "Mravu" u zagrebačkom Trnskom.

- Inače sam heklala od šeste godine života, naravno bebi kapice i haljinice, tako to kreće. Zatim je na red došao nakit, heklala sam žicu, nešto neobično i novo. Dosta je teško bilo, ali uspjela sam svladati tu tehniku i onda sam je samo prenijela na slike. Neke je radove vidjela Silvija Šesto i predložila mi da njoj isheklam slike za za knjigu "Jučer, danas, putra", kaže Ivanka.

Ivanka i Milko su po mnogočemu srodne duše, za tren stvore ugođaj u kojem ne manjka poezije, glazbe, onog nečeg posebnog po čemu se pamti život. Milko svira klavijature u Hladnome pivu, a paraleno radi na projektu uglazbljene poezije. Radi se o pjesmarici s 55 pjesama u audio izdanju koje idu u paketu s knjigom.

Kiševi  su su godinama organizirali nezaboravna pjesnička druženja na brodu "Brazil" na Savi ispod Hendrixova mosta. To se, kaže Milko, pretvorilo u "dosta žestoku pjesničku večer, neko vrijeme najžešću u regiji". Bilo je pjesnika iz Slovenije, Ukrajine, Srbije...

Uvijek puni ideja, inspiracije, želje i volje, iznad svega ljubavi prema ljudima i umjetnosti, Kiševi su spremni za neke nove izazove. Samo da doba korone prođe. Pa da se ponovno otvore vrata slobode. Kao i vrata Akademije likovnih umjetnosti gdje izlaže njihov sin Teo. Oblicima koji asociraju na svemir i neurone dodao je, kaže - elemente mreže i spojio sve svoje svjetove u jedno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!