22:33 / 26.09.2020.

Autor: Zdrav život/HRT

Od "baby bluesa" do postporođajne psihoze

samuel Lee/Pixabay

samuel Lee/Pixabay

Foto: - / -

Jedna od sedam žena nakon poroda ne proživljava vrijeme s tek rođenim djetetom sretno i ispunjeno.
Svaka žena ima potpuno individualan doživljaj vlastitog poroda, no vjerojatno će se sve složiti u jednom – izrazito je to intenzivno i stresno iskustvo koje kod nekih može dovesti i do poslijeporođajne depresije.

- Nu2: Priče troje ljudi o iskustvima s depresijom
- Svjedočanstvo o desetogodišnjoj borbi s depresijom

- Brojne su promjene koje se događaju, samo razina hormona koja se mijenja, dakle, estrogena i progesterona koja se gotovo za 10 puta promijeni, dakle smanji u odnosu na trudnoću, različiti drugih hormona kao što su kortizol, hormona štitnjače naravno da dovodi do samih bioloških promjena. I u tom smislu, sama žena često onda razmišlja na način, možda ona nije dovoljno dobra majka - kaže doc.dr.sc. Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju, Klinike za psihijatriju Vrapče.

Jedna od sedam žena nakon poroda ne proživljava vrijeme s tek rođenim djetetom sretno i ispunjeno. Međutim, važno je i razlikovati određena poslijeporođajna stanja i vrste postnatalne depresije.- Važno je razlikovati blaži oblik, takozvani 'baby blues' koji se obično javlja 2-3 dana nakon poroda i koji obično traje 2-3 tjedna. Statistike govore da čak 80 posto žena iskusi te simptome i oni se manje-više odnose na uglavnom ove hormonske promjene. Kada žena može biti razdražljiva ima problema sa spavanjem, apetitom često se rasplače, međutim to su simptomi koji su blaži i prođu unutar 2-3 tjedna - objašnjava doktorica Jendričko.

Ako je majka depresivnijeg raspoloženja, ima česte izljeve plača, smetnje koncentracije, nemogućnost da ispuni sve svoje obveze nakon rođenja, onda možemo govoriti o poslijeporođajnoj depresiji. Rijetko, no može se javiti i postporođajna psihotična depresija.

Postporođajna psihoza

- Ako već od ranije ima depresiju, koja je povremeno bila psihotična, onda se može dogoditi da ti simptomi budu tako teški i da to dođe do neke psihotične razine i u vrijeme koje je tako osjetljivo, ali u praksi se to viđa relativno rijetko - smatra prim.dr.sc. Nadica Buzina.

Postporođajna psihoza, najteža je i najozbiljnija, iznimno rijetko se javlja i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Karakteriziraju je nagle promjene raspoloženja, paranoja i halucinacije usmjerene na iskrivljeno viđenje djeteta gdje je majka sklona samoozljeđivanju, ranjavanju bebe ili osoba iz okoline.

- Ako se u tom razdoblju dogodi nešto na štetu tog djeteta, onda sudovi u pravilu traže vještačenje takve majke da se ocijeni od čega boluje i da li ti simptomi se mogu povezati s ovim što je majka napravila pa ćemo onda to i kad gledamo prema kaznenom, kazneno-pravno djelu to biti nešto što će se uzeti kao olakotna okolnost, kaže doktorica Buzina.

Depresija nekoliko mjeseci nakon rođenja bebe

No, govoreći o poslijenatalnoj depresiji, važno je istaknuti da se ona ne mora javiti nužno nakon poroda, već i nekoliko mjeseci nakon rođenja bebe. Ona zahtijeva liječenje, koje je vrlo slično liječenju depresije.

Ako majka doji, pazi se na propisivanje lijekova. Također, pokazalo se da ako majke boluju od poslijeporođajne depresije, njihovo dijete može kasniti u razvoju, imati probleme s govorom i ponašanjem, apetitom i spavanjem. Osim psihološke pomoći, majci je u liječenju potrebna i potpora okoline i bliskih ljudi.

Majci dati podršku, ne osuđivati je

Važno je, kažu specijalistice, ne osuđivati majku. Može se raditi o različitim biološkim uzrocima, stoga joj treba dati podršku, razumijevanje, sudjelovati u toj brizi oko djeteta.

Važno je prvenstveno potražiti psihološku pomoć i skloniti određene predrasude u društvu, osude okoline i stigme koje se javljaju. Gledati na poslijeporođajnu depresiju kao na majčinu nesposobnost ili hirovitost, pogrešno je stajalište koje jedino kao društvo možemo iskorijeniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!