21:46 / 27.10.2020.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/T.V./Labirint/HRT

Od Garešnice do vrha svijeta

-

-

Foto: - / -

Put je to 33-ogodišnjeg Dejana Nemčića, posebnog profesora koji je sa svojim učenicima i kolegama odavno prešao granice učionice i dobio najprestižniju svjetsku obrazovnu nagradu.
Ljubav prema djeci, neuobičajena predavanja, rad bez radnog vremena - sve je to profesora geografije Dejana Nemčića dovelo do prestižne titule najboljeg na svijetu.

Od Garešnice do vrha svijeta! Put je to 33-ogodišnjeg Dejana Nemčića, posebnog profesora koji je sa svojim učenicima i kolegama odavno prešao granice učionice i dobio najprestižniju svjetsku obrazovnu nagradu. 

- Geografija otvara sva vrata i sve prozore svijetu da ga istražite. Čitajući sve te negativne vijesti i koliko se loših stvari događa u životu ja sam želio baš suprotno - učenicima pokazati da je život, odnosno planet Zemlja, jedno lijepo mjesto i da oni imaju priliku da istraže taj planet, kaže profesor Nemčić.Odavno je izišao iz učionice, i s učenicima krenuo na put oko svijeta. I oduvijek je znao da geografija nije samo predmet u školi i da je želi predavati drukčije.

Dejan Nemčić javnosti je poznat po tome što je afričku djecu naučio pjevati  hrvatsku nogometnu himnu.

- Vjerujem da postoji danas način da se i Afrika izvuče iz tog siromaštva, ali opet kad malo dublje razmišljam ne bi uopće volio da se Afrika puno promijeni. Jer ako vi odete u Afriku, vi vidite da su ti ljudi sretni. Ako shvatite da je danas sreća najbitinija, da ste vi potpunosretni i ispunjeni, pa makar ne imali puno novaca, najnovije tenisice, odjeću ili to, ja jednostavno i da se mene pita, ja ne bih mijenjao Afriku po tom pitanju. Ali volio bih mijenjati Afriku da djeca imaju veće mogućnosti za obrazovanjem, opremljenije škole, samo bih po tom pitanju mijenjao Afriku, kaže Dejan.

Djeca koja nemaju gotovo ništa osim osmjeha, nemaju stolaca, školskog pribora, a kamoli karata. Tijekom jednog od posjeta afričkoj je djeci donio crteže svojih učenika iz Hrvatske, a za Božić se sprema četvrti put u Afriku.

Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara - životni je moto najboljeg profesora na svijetu.

Dejan već deset godina sa svojim učenicima plovi uzburkanim morima, pomiče granice i nastavlja putovanje. Krenuli su u svemir, proučavaju meteorologiju, upoznaju svijet beskućnika...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!