Od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke

13.02.2021.

14:10

Autor: Zdrav Život/HRT

Prevencija najbolji način liječenja moždanog udara

Prevencija najbolji način liječenja moždanog udara

Foto: Zdrav život / HRT

Svake godine od posljedica moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke. Upravo se moždani udar kod žena teže prepoznaje i liječi, a ujedno je i ovo tema o kojoj se malo govori. Podići svijest žena o ovom neurološkom poremećaju i upozoriti ih na načine prevencije, zadatak je još jednog održanog Dana crvenih haljina.

Prvi petak u veljači, Dan je crvenih haljina, simbolične boje života, zdravlja ali i upozorenja na moždani udar kod žena koji je nedovoljno istražen, prepoznat i nedovoljno liječen.

- Žene imaju kao prvo neke manje česte oblike moždanog udara koji se nedovoljno prepoznaju baš zbog svoje atipične kliničke slike. Kada govorimo o nedovoljno istraženom moždanom udaru, često se radi o tome da su starije žene dobivaju teže oblike moždanog udara zbog čega često nisu najbolji kandidati za klinička ispitivanja, rekla je prof.dr.sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, dr.med., predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestre Milosrdnice.

O ishodu moždanog udara kod žena nema točnih podataka, iako novija klinička ispitivanja rade u smjeru poboljšanja. Nedovoljno je liječen jer žene nažalost dolaze prekasno u hitne službe iz različitih razloga.

- I zbog toga katkada ne zadovoljavaju jedan relativno uski vremenski prozor koji je potreban kako bi se primijenilo djelotvorno liječenje tako da u tom slučaju samo reguliramo ove sve ostale komorbitete koje možemo liječiti, a ne možemo liječiti osnovnih ishod tako da je onda i taj ishod moždanog udara lošiji, dodaje.

Žene se znatno teže oporavljaju, a nažalost i više umiru od posljedica moždanog udara od muškaraca.

- Znamo i statistiku iz 2018. godine, dakle u udjelu umrlih žena, 13, 3 posto je umrlo od moždanog udara, a kod muškaraca 9,9 tako da tu je već ona osnovna razlika gdje se vidi da žene više umiru od moždanog udara, navodi Lovrenčić Huzjan.

Migrene češće pogađaju žene, a kako je vrtoglavica i gubitak stanja svijesti jedan od netipičnih simptoma moždanog udara u žena, često ne reagiraju na takve znakove.

- Migrena povećava kod žena rizik za nastanak moždanog udara koji je ili uzrokovan suženjem žile, odnosno začepljenjem žile ili pucanjem krvne žile, nešto više ovo mi kažemo ishemijski kad nastane smetnja cirkulacije uslijed nedovoljnog obskrbe mozga krvlju, ali isto tako ovog moždanog udara koji je uzrokovan moždanim krvarenjem.

Iz danske studije se pokazalo kako migrene i pušenje kod žena za 10 puta povećavaju rizik za nastanak moždanog udara. Žene koje koriste kontracepciju, uz to imaju migrenu čak za 17 puta mogu povećati rizik za nastanak moždanog udara. Razdoblje trudnoće, poroda i menopauze također je jedan od povećanih čimbenika rizika.

- Ako žena uz oralne kontraceptive još ima i povišeni tlak ili ako uz oralne kontraceptive još dodatno i puši cigarete, rizik za nastanak moždanog udara je značajno veći. Istraživanja su pokazala da taj rizik, obzirom da se radi o mladim ženama koje su u razdoblju trudnoće, tijekom posljednjih desetljeća još dodatno raste iz čega proizlazi da su vrlo vjerojatno i rizički čimbenici za nastanak moždanog udara više izraženi, rekla je dr.sc. Marina Roje Bedeković, dr.med., specijalistica neurologije, subspec. neurologije – intenzivne medicine.

Kod trudnica može doći i do stanja preeklampsije – povišeni krvni tlak u trudnoći.

- Žene koje su imale preeklampsiju, kasnije tijekom trudnoće, kasnije tijekom života isto imaju kao posljedicu toga značajno češću mogućnost nastanka moždanog udara i također tijekom trudnoće zbog ovog stanja kojeg sam ranije rekla, a poglavito kod žena koje su ranije bile na oralnim kontraceptivima, se često razvija jedan specifični oblik moždanog udara koji ne nastaje začepljenjem arterija ili puknućem arterija, nego posve suprotno, nastaje začepljenjem ili puknućem vena mozga, ističe Roje Bedeković.

Odnosno, tromboza venskih sinusa, što je rijetka vrsta moždanog udara, ali češća kod žena na stalnim kontraceptivima. Liječenje moždanog udara kod žena jednako je kao kod muškaraca, osim žene kasno dolaze u bolnicu jer ignoriraju simptome.

- Mehanička trombektomija, metoda vađenja aktivno ugruška iz arterije ili metoda trombolize i primjena lijeka koji otapa ugrušak u venu, one to su jednostavno metode koje se moraju upotrijebiti unutar 6 vrlo rijetko unutar 24 sata. Kad govorimo o metodi vađenja ugruška i izvan tih vremenskih okvira se te metode liječenja ne primjenjuju i stoga su žene u tom smislu ugroženije.

No ono što obje sugovornice ističu, 90 posto slučajeva moždanog udara može se prevenirati promjenom stilova života i uvođenjem zdravih navika.

- Otkrivanja na vrijeme arterijskog tlaka, šećerne bolesti koje ćeš onda uspješno liječiti, prestanak pušenja, redovita tjelesna aktivnost i naposljetku ne zlouporaba alkohola.

- Nije teško obući tenisice, prošetat se svaki dan, sat vremena, malo razmisliti kada se stavlja sol u kuhanje, koliko će biti te soli, smanjiti količinu šećera, obogatit svoj jelovnik povrćem voćem, zdravim mastima.

Prevencija je zapravo možda i najbolji način liječenja moždanog udara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!