Od nule do proizvodnje 200 vrsta čajeva

04.12.2019.

12:17

Autor: Snježana Bačić/HRT

default error photo
Više od 200 vrsta čajeva proizvodi ih se u obiteljskoj tvrtki Lovorke i Tomislava Kurbanovića u Višnjevcu kod Osijeka.
Jeste li znali da jedna obiteljska tvrtka kod Osijeka proizvodi više od 200 vrsta čajeva. Uz već poznate vrste čajeva i čajnih mješavina jedini su u našoj zemlji koji rade i čajeve sa začinima.

Većina je lijekova od ljekovita bilja, pa tako i čajevi.

Pijemo ih u svim situacijama - kad smo zdravi i još više kad smo bolesni. Čak više od 200 vrsta proizvodi ih se u obiteljskoj tvrtki Lovorke i Tomislava Kurbanovića u Višnjevcu kod Osijeka.

- Proizvodnju čajeva i pakiranje mi smo krenuli prije 16 godina od potpune nule. Mi smo koncipirani malo drugačije nego naši kolege iz iste branše. Mi imamo odnose dugoročne s kooperantima, sa seljacima, imamo ugovorenu proizvodnju danas na nekakvih 2,5 hektara što je za ovu branšu izuzetno puno. Sigurno je Hrvatska vodeći proizvođač monokulture, a to je kamilica vodeći proizvođač u Europi a time i u svijetu. Tu smo mi najveći, rekao je suvlasnik tvrtke Tomislav Kurbanović.

Nekad je, ističe gospodin Kurbanović, sakupljača ljekovita bilja u našoj zemlji bilo puno više. Kako bi podmirili svoje potrebe, primorani su uvoziti većinu sirovina, najviše iz susjedne Bosne i Hercegovine.

- Mi smo izvozili nekada samo kadulje iz područja Hrvatske preko 400 tona, a danas se u Hrvatskoj ne sakupi niti 50 tona kadulje. Ima li kadulje i dalje, ima. Sakuplja li se, ne. Kamilica se radi na veliko, to je ozbiljna proizvodnja, imamo tu 20-ak kooperanata. Imamo nešto mente u uzgoju, imamo bijelog sljeza, matičnjaka, komorača. To sve govorim o plantažama, a to je sve ispod ovog artikla o kojem sam govorio, ističe suvlasnik Tomislav Kurbanović.

Proizvode se ondje različiti čajevi u filtar-vrećicama i u rinfuzi.

- Taj program je vrlo širok, obuhvaća 100-tinjak vrsta biljaka koje mi pakiramo u različite pakovine i radimo čajne mješavine. Isto što je rinfuzno bilje unutra radimo eko čajeve, čajeve iz organskog uzgoja, radimo začine. To sve spada u to neko sjeckano bilje. Za sada radimo 9 čajnih mješavina, to su funkcionalni čajevi koji imaju određenu namjenu, poboljšavaju određena stanja, pomažu pri određenim bolestima, ističe suvlasnik Lovorka Lovrić Kurbanović.

Uz gospođu i i gospodina Kurbanovića, pravnicu i diplomiranog ekonomista, u ovoj su obiteljskoj tvrtki zaposleni i njihovi sinovi sa suprugama. Brinu se o svemu, od proizvodnje do plasmana proizvoda na tržištu. Prate trendove, trude se uvijek ponuditi nešto novo. Različite čajne mješavine smišljaju prema vlastitim recepturama.

- Kad smo razmišljali, naš mali kreativni tim od fito terapeuta do tehnologa do dizajnera, do osoba koji rade u marketingu što bi mogli ponuditi, nešto specifično to je ženski čaj. Mi smo jedna od prvih firmi u Hrvatskoj koji su stavili začin u čaj. Tako da smo mi na tržište plasirali 5 vrsta različitih čajeva koji sadrže začine. Evo najnovije kurkuma i đumbir, kaže suvlasnica tvrtke Lovorka Lovrić Kurbanović.

Tu su i ženski čajevi, čajevi za imunitet, za mršavljenje, vitalnost. Novost su čajevi za dobar dan i laku noć, božićni i zimski čaj te organski čajevi.

- Imamo 12 eko organskih čajeva, taj broj sve više raste. No, moram napomenuti te čajeve je dosta teško uzgajati i imamo konstantnu nabavu kako bismo mogli zadovoljiti tržište. Kod nas u Hrvatskoj sve više to postaje prepoznato, naravno ne kao ovi konvencionalni čajevi, ali to je nekako sve više u uzlaznoj putanji, ističe Ivona Adrić Kurbanović iz prodaje i markertinga.

Nije bilo lako, kaže nam gospodin Tomislav Kurbanović iz Osijeka, sam i bez ičije potpore stvarati i održati tvrtku u kojoj je danas 33 zaposlenih. Naravno da imaju problema s radnom snagom, posebno s majstorima za održavanje strojeva. Iako su među najvećim proizvođačima čajeva u Hrvatskoj i dobitnici su mnogobrojnih nagrada, ipak im je ona najveća to što su zadržali sinove u našoj zemlji.

- To nam je veliko zadovoljstvo. Ne samo njih nego i njihove supruge. Često se pitam ja osobno, da li je to dobro ili nije dobro. U momentu mislim da nije. Što hoću reći, da smo svi na jednom mjestu, na okupu, da visimo na jednoj nozi. No, međutim, s druge strane to vas gura, to vam daje jedan dodatni motiv da ustrajete, da pokukšate to prenijeti, transferirati na mlade snage, ističe suvlasnik tvrtke Tomislav Kurbanović.

- Tijekom studija bila sam vani, stažirala sam i radila u jednom međunarodnoj firmi i dobila sam tamo ponudu za posao. Dugo sam se lomila prihvatiti to ili ne, ali eto ipak sam odlučila ostati u Hrvatskoj i pokušati ovdje nešto napraviti, unaprijediti firmu i da nastavimo što je njihov otac započeo, istaknula je Ivona Adrić Kurbanović iz prodaje i marketinga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!