Odin Sokač najmlađa hrvatska blues zvijezda

23.05.2022.

14:51

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B

Odin Sokač najmlađa hrvatska blues zvijezda

Odin Sokač najmlađa hrvatska blues zvijezda

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Četrnaestogodišnji Odin Sokač najmlađa je hrvatska blues zvijezda, a inspiracija za glazbu, kaže, dođe mu sama od sebe. Nedavno je snimio i novu pjesmu inspiriranu Western filmovima koje obožava gledati. Ovaj mladi talentirani pjevač nije završio nikakvu glazbenu školu, već je sam naučio svirati. Danas ga, kaže, privatno podučavaju profesori Pale Miljenović i Adam Senialac.

Glazbenik Boris Hrepić Hrepa za Odina je čuo preko Kreše Oremuša koji u Odinovoj pjesmi svira usnu harmoniku.

- Rekao mi je 'moraš skupiti kontakt, mali je originalan. Stvarno ima taj neki 'touch', sam piše svoje pjesme i ima sve to što su imali stari 'blueseri', priča Hrepa koji je odmah zatim stupio u kontakt s Odinom i njegovim ocem.

- Došao sam kod njega doma, i čim sam vidio kako mali svira, rekao sam 'ovo nije slučajno'. Inače sam pedagog po struci i bavim se mlađim generacijama, i čim sam ga čuo rekao sam da nema čekanja i da odmah idemo u akciju, rekao je.

Smatra kako je Odin svojom glazbom odličan primjer mladima, kojima pokazuje kako je blues zanimljiva vrsta glazbe.

Blues je, priča Odin, počeo slušati zahvaljujući roditeljima koji su 'uvijek slušali dobru glazbu'.

- Kad bi putovali autom, tata bi stavio blues i to mi je od malih nogu ušlo u uho. Ističe kako voli slušati glazbenike poput Claptona, John Lee Hookera, Lightnin' Hopkin, ali i mnoge druge. Svaku večer prije spavanja, kaže, obavezno zasvira gitaru barem dvadesetak minuta.

- Da se malo uspavam i lijepo sanjam, ističe.

Hrepa je Odina odmah uključio u sve svirke i festivale.

- Zvali bi organizatore i rekli da ga želimo pokazati i dati njemu priliku da što prije stekne neko iskustvo. Prošle godine smo svirali na nekoliko festivala, jedan od njih je i 'Thrill Blues Festival' gdje će ove godine Odin nastupiti s bendom. U međuvremenu je Odin napravio sve što je trebao – već ima spreman album, snimio je singl. Najbolja je ta jedna iskustvena škola koju je imao prošle godine na bini. Rezultat je upravo to što smo sada tu, zaključuje Hrepić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!