Održan Kalaton na Braču - utrka uskim uličicama

13.08.2019.

17:03

Autor: D.S./M.J.

-

-

Foto: - / -

U Milni na Braču održan je peti Kalaton - utrka uskim uličicama toga bračkog mjesta koja je svake godine sve masovnija.
U Milni na Braču održan je peti Kalaton - utrka uskim uličicama toga bračkog mjesta koja je svake godine sve masovnija. Organizirana je s ciljem promicanja sportskog turizma zapadnog dijela otoka, no Kalaton je već postao manifestacija u kojoj sudjeluje i cijeli Brač.

Naziv utrke - Kalaton - kombinacija je riječi maraton i kala - uska ulica kakvih ima u svakom dalmatinskom mjestu. Ove miljanske kale jedine su u kojima se trči organizirano.

- Natjecatelji trče duže Milne, uzduž i poprijeko, po kalama - uskim ulicama. Ove godine kalaton trčimo u dječjoj konkurenciji 2,1 km ga i za odrasle 5,4 km i svake godine imamo sve više natjecatelja kako domaćina tako i stranaca. Tako da smo jedna vrlo zanimljiva turistička ponuda Milne, kazala je Dragana Poklepović, potpredsjednica Sportskog društva Milna.

Kalaton je jedinstven i po tome što povezuje sport i rekreaciju s kulturološkim upoznavanjem naselja kroz jedinstvenu utrku s raznim segmentima.

- Došao sam jučer iz Zagreba na godišnji odmor dva tjedna pošto sam tu Milnarski zet, prvi put trčim kalaton. Neko novo iskustvo kroz starogradsku jezgru. Nešto što bi svako pravo mjesto na obali trebalo imati kako bi se spojili i mlad i stari i kroz ovak aktivni odmor upoznali mjesto u kojem borave, rekao je sudionik Kalatona, Danijel Vrbanac.

Kalaton se održava u kolovozu te je zanimljiv posebno stranim turistima koji ga vide kao zanimljiv način razgledavanja mjesta. No, sve je više i domaćega svijeta i onih koji se tako osjećaju. Ruta Kalatona postavlja se tako da se izaberu kale koje povezuju stara naselja s novima, dijelom i uzbrdo ili po stepenicama kako bi se natjecanje otežalo i učinilo zanimljivijim i publici i sudionicima.

- Nije mi prva utrka. Trčao sam dosta. I u Milni ovdje zadnje dvije godine. Ovo mi je ova jedna od najdražih utrka. Baš je dobra vibracija, puno navijača, utrka za djecu, sve je jako jako pozitivno. Sigurno ću gledati da se vratim i u sljedećim godinama, istaknuo je pobjednik 5. Kalatona Miran Crnošija.

I mali Kalaton, za djecu do 13 godina, privlači sve više natjecatelja. Nikša je već veteran.

- Ovo mi je 3. kalaton i bilo je naporno i sretan sve što sam pobjednik, rekao je Nikša Slade, pobjednik 5. dječjeg Kalatona.

A nakon utrke i dodjele nagrada - fešta. Najbolji oproštaj do ponovnog susreta na 6. još masovnijem Kalatonu u Milni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!