Javnozdravstvene akcije "To nisu samo ženske stvari" i "Djeluj sada"

04.06.2022.

15:34

Autor: T.V./HRT/Hina

Javnozdravstvena akcija "To nisu samo ženske stvari" na Bundeku

Javnozdravstvena akcija "To nisu samo ženske stvari" na Bundeku

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zagrebački Bundek danas je bio u znaku prevencije raka jajnika i melanoma. S porukom da rak jajnika jest ženska bolest, ali nije samo ženski problem organizirana je utrka, a u sklopu javnozdravstvene akcije "Djeluj sada" građani su besplatno i bez uputnice mogli pregledati madeže. Hrvatska je prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja...

Akcija "To nisu samo ženske stvari" se provodi petu godinu zaredom uz potporu Europske koalicije za borbu protiv raka jajnika, čiji je Udruga član.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, koji je obilježen 8. svibnja, organizator je i danas skrenuo pozornost na važnost brige o ženskom reproduktivnom zdravlju, prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.

Cilj akcije je potaknuti žene na redovite kontrolne preglede, zdraviji način života i tjelovježbu te naglasiti važnost podrške oboljelima.

Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak. Prema objavljenim podacima Registra za rak za 2019., od raka godišnje oboli 485 žena, što je četiri posto od svih novooboljelih žena od raka, a umru 352 žene.

Čak devet od deset žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati te više od 60 posto žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika.

Unatoč značajnom napretku u liječenju ove bolesti rano otkrivanje je i dalje ključno za dobre ishode liječenja.

U sklopu javnozdravstvene akcije održana je utrka na 800 metara te na četiri kilometra, kako bi se na simboličan način skrenula pozornost na važnost tjelesne aktivnosti u zaštiti zdravlja.

Među sudionicima su bile žene i muškarci, članovi klubova, članovi obitelji, prijatelji oboljelih, prijatelji Udruge, liječnici, oboljele žene i članice Udruge.

Svi su sudionici dobili edukativni letak s najosnovnijom korisnim informacijama, a prihod od uplaćenih startnina bit će usmjeren za provedbu programa Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!