Oko 40.000 osoba u Hrvatskoj boluje od poremećaja hranjenja

12.08.2019.

18:04

Autor: M.K./M.J.

-

-

Foto: - / -

Od poremećaja hranjenja - anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja - u Hrvatskoj boluje oko 40 tisuća ljudi. Stručnjaci upozoravaju da taj broj iz godine u godinu raste, a pacijenti su sve mlađi.
Od poremećaja hranjenja - anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja - u Hrvatskoj boluje oko 40 tisuća ljudi. Stručnjaci upozoravaju da taj broj iz godine u godinu raste, a pacijenti su sve mlađi. Liječenje je dugotrajno, no potpuni je oporavak, uz liječničku pomoć, ipak moguć.

Gabrijela se s 15 godina odlučila na dijetu. Iako uvjerena da može kontrolirati unos hrane, dogodilo se suprotno. Hrana je počela kontrolirati nju.

- U vrijeme anoreksije sam imala jednom dnevno neki kao obrok, jako mali obrok. S tim kad bi osjećala da sam previše pojela možda onda par dana ne bi uopće jela. Samo bi pila vodu ili čaj bez ičega, rekla je Gabrijela.

Spala je na 38 kilograma. Slijedila je bulimija.

- Po desetak puta dnevno bi se prejela, jako prejela i sve povratila.

Iako je, kaže, zbog gubitka težine bila bolje prihvaćena u društvu, u konačnici ju je to odvelo u još dublji problem. Kada je dosegnula dno - potražila je pomoć. Ležala je na ovom odjelu gdje se svakodnevno liječi 5-tero djece. Nerijetko dolaze s ozbiljnim oštećenjima.

- Ugroženo srce na prvom mjestu, mozak, bubrezi, jetra, crijevo, hormoni, kosti se prazne pa tako možete imati dječaka ili djevojčicu od 13 godina koji ima osteoporozu, istaknula je doc. dr. sc. prim. Orjena Žaja iz Centra za poremećaje u jedenju kod djece i adolescenata KBC-a Sestre milosrdnice.

Na deset djevojčica dolazi jedan dječak.

- Evidentno je da raste broj dječaka, s druge strane imamo sve mlađu djecu danas nije neobično imati djecu s 10-11 godina s anoreksijom nervozom i to punim spektrom. Najranija dob, naša najmlađa pacijentica je imala 4 godine, dodala je Žaja.

Nakon bolničkog liječenja Gabrijela mjesecima nije izlazila iz kuće. Očekivala je izlječenje i psihološku pomoć koje, kaže, nije dobila. Počela se prejedati.

- Ako već jedem onda mogu van s prijateljima, onda mogu van s dečkom, onda mogu van u kino i s tom socijalizacijom i da sam se vratila u normalan životni ritam se sve zapravo smirilo i poboljšalo, kazala je Gabrijela.

Do izlječenja su prošle godine i godine. Ali ono je moguće.

- Uloga je psihoterapeuta da se obraća tom zdravom dijelu osobe i da na neki način traži savezništvo s tim zdravim dijelom da smanji utjecaj, da oslabe utjecaj poremećaja, objasnila je sociologinja i psihoterapeutkinja Jelena Balabanić Mavrović.

Teško je to postići u vremenu u kojem se izgled nameće kao prioritet. A osoba je mnogo više od broja na vagi. Dokazala je to, prije svega samoj sebi, i Gabrijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!