Okupili se šibenski maturanti - generacija 1952.

28.05.2022.

20:55

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT

Šibenski maturanti - generacija 1952.

Šibenski maturanti - generacija 1952.

Foto: Dnevnik / HRT

Sedam je desetljeća prošlo otkada su napustili gimnazijske klupe. No živa im sjećanja naviru i ne skidaju osmijeh s lica. Oni su šibenski maturanti - generacija 1952.

Uskoro će napuniti 90. Neki već jesu. No sive im stanice i danas rade bolje od internetskih pretraživača.

- Kad smo maturirali 1952. bilo nas je dva razreda: 1a) i 1b). Prvi A je bio muški razred u ono doba, s 41 džakom, a b) je imao 39, s time da su u ženskom razredu bila 4 muškarca, prisjeća se Tome Zorić.

Od 80 maturanata iz '52, čak ih je 24 živo! Na proslavi u Šibeniku okupilo ih se 14. Nije im bilo lako. Priča o školovanju - turbulentan je povijesni vremeplov.

- Počeo sam u Kraljevini Jugoslaviji - 1. razred. Onda je došla talijanska okupacija, 2 godine - 2. i 3. Onda je 4. bila NDH, i '44, kad je oslobođen Šibenik, onda sam se u prosincu mjesecu prijavio u Gimnaziju, govori Paško Bubalo.

Velika ih je većina završila i fakultet. Djecu 2. svjetskog rata u zrelim je godinama zatekao novi - Domovinski rat.

- Bilo je teško i u jednom i u drugom. Ali u drugom je bilo odgovornije jer sam obnašao dužnost predsjednika Općine Šibenik i prvog šibenskog župana, govori Bubalo.

No svi su na okupljanje došli - s osmijehom na licu!

Za kraj - da parafraziramo poznatu uzrečicu: kod šibenskih je slavljenika i mnogo godina u životu, ali i mnogo života u svim tim godinama!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!