Okupljanje ribičkih znalaca - natjecanje "na plovak"

16.08.2022.

07:01

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT

Okupljanje ribičkih znalaca

Okupljanje ribičkih znalaca

Foto: HRT / HRT

Športsko-ribolovno društvo Česma iz Bjelovara bilo je domaćin međunarodnog natjecanja u ribolovu "na plovak". Pedesetak ribiča iz Hrvatske i Slovenije okupilo se u spomen na Antuna Čika, koji je to društvo osnovao još prije 90 godina. 


Napeta poput strune bila je i ova borba čovjeka s ribom. A i potrajala je. U mreži je završio šaran kapitalac teži od 6 kilograma, no samo nakratko.

- Veću ribu odmah važemo i vraćamo je nazad u vodu, tako isto ćemo i s ovom ribom kad završi takmičenje, pojasnio je Marijan Žugović, ŠRD Česma, Bjelovar.

Već 47. godinu na njihove ribnjake stižu ribički znalci - ovaj put iz 12 muških i 2 ženske ekipe.

- Priroda, mir, to je najbolje i smirenje živaca. Nije bitno koliko se kila ulovi, kaže Herman Toplak, Ribiška družina Maribor.

Marica Habeković primjerice u ovom je sportu već 45 godina. Kao trenerica ženske reprezentacije osvojila je i svjetsko srebro, no i za nju je bit susreta najprije druženje.

- Ima i onih koji su lovci na nagrade - to je malo drugačiji sistem, njima mora biti, nama ne mora, ako grize dobro, ako nema, opet dobro, mi zadovoljni, kaže Marica Habeković, tajnica Športsko ribolovnog saveza Zagrebačke županije.

Reprezentacija osoba s invaliditetom ove je godine donijela svjetsko zlato, no ni za njezina člana ovo nije samo sport.

- Ne mogu reći da mi je ribolov sve, obitelj mi je sve, ali jedna dobra relaksacija, iako ribolov zna biti dosta naporan, ističe Željko Kljaić, ŠRD Ilova, Garešnica.

Ne samo zbog izvlačenja ribe, kaže, već i zbog održavanja cijelog sustava, hranjenja, poribljavanja. Zato za ribe straha nema jer malo tko ih ovdje lovi da bi ih i pojeo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!