On Slavonac, ona rođena u Njemačkoj - u Šmriki su izgradili raj

04.11.2021.

07:00

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Farma magaraca

Farma magaraca

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Da "život piše romane" svjedoči i životna priča obitelji Lucić iz Šmrike nedaleko od Rijeke. On Slavonac, ona rođena u Njemačkoj, a svoju su sreću s četvero djece pronašli na Kvarneru. Tu su stvorili svoje malo životinjsko carstvo, a njegova su vrata otvorili i posjetiteljima.

Marku su tek 23 godine. Ali perjanica je obitelji Lucić kada je riječ o brizi za životinje. Četrnaest magaraca, dvadesetak koka hrvatica i tri hrvatska ovčara.

- Sve je krenulo sasvim slučajno. Na početku kad smo krenuli s psima i kokicama, a nakon toga želio sam veće ljubimce i krenuli smo s dva magarca. Brzo su rasli i sad nas ima jako puno, kaže Marko Lucić.

Iako mlijeko plasiraju na tržište, ove su životinje za njih pravi ljubimci. Ines, Milena, Roža, Seka - samo su neka od imena na farmi. Posebno mjesto zauzima Bubo - najmlađi član ove družine.

- Svako jutro ih obilazim, onda su cijeli dan na paši. Oko 4 ih vraćam doma, malo se mazimo, papamo, onda odmaraju. Oko 8 dobiju jesti i to je uglavnom to, dodaje. Posla ima za cijeli dan.

No, tu je cijela obitelj, roditelji i četvero djece. Svatko za svoj dio posla i sve rade zajedno, kaže Suzi Lucić. Obitelj se godinama bavi turizmom, no sada su odlučili otvoriti vrata farme za posjetitelje.

Tako i gradska djeca mogu doživjeti njihov šmrički raj - svake sunčane subote i nedjelje od 11 do 19 sati, bez najave.

Marko je svojim rukama na farmi izgradio mnogo toga. Znalo je biti teško i naporno, no sve to nikad ne bi mijenjao. U što uz pogled na Zlatni otok, Kvarnerski zaljev, mir i ljepotu ovoga kraja nije teško povjerovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!