18:32 / 23.10.2019.

Autor: Matea Krmpotić/HRT

Oni daju cijelog sebe, zauzvrat traže samo ljubav

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Da bi izvršavao ovu važnu ulogu, pas je pripremljen i treniran od najranije dobi. Jednom kad je spreman - osobama s teškoćama daje cijelog sebe, a zauzvrat traži samo - ljubav.
Najzanimljiviji gosti zagrebačke zračne luke danas su bili - psi pomagači. Kako bi ih socijalizirali, ekipa iz Centra za rehabilitaciju Silver, dovela ih je na mjesto gdje cirkulira mnogo ljudi.

Očima punim dobrote, mirno i poslušno stoji uz čovjeka. To je Erol - pas kojiiza sebe ima tisuće i tisuće sati rehabilitacije s djecom s teškoćama.

- Napravio je jako puno toga dobroga. Ulazi u svoju 9. godinu života, mi smo jako sretni. On je bio naš početak, a u ovom trenutku mi imamo 5 pasa koji će naslijediti životni put Erola i raditi rehabilitaciju s djecom - kaže dr. sc. Marijan Sesar, direktor Rehabilitacijskoga centra Silver.

Vrlo je bitno da prođu razne treninge i da se u svim situacijama znaju ponašati među ljudima.

- Ista je stvar kao i kod ljudi. Što smo više izloženi raznim stvarima, a što su nam više te stvari poznate, to mi imamo više samopouzdanja da se u nekim situacijama ponašamo. Ista stvar je sa psima - naglašava Staša Šoh, koordinatorica za program socijalizacije, Silver.

Socijalizatori dobiju psa na godinu dana - u tom ga razdoblju uče osnovnim stvarima i pružaju mu sve što je potrebno.

- Ja sam prije imao psa, uginuo je. Uzeli smo na socijalizaciju psa, na prijelazno razdoblje, da vidimo hoćemo li moći uzeti drugog. Pas uđe pod kožu u svakom slučaju, on nama, ali i mi njemu - kaže socijalizator Tibor Lugar.

Da bi izvršavao ovu važnu ulogu, pas je pripremljen i treniran od najranije dobi. Jednom kad je spreman - osobama s teškoćama daje cijelog sebe, a zauzvrat traži samo - ljubav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!