Online poslovanje pokazalo da možemo biti brži i učinkovitiji, ali što je sa sukobima?

25.02.2022.

08:03

Autor: Kod nas doma/HTV

Kristina Ercegović, spisateljica, poduzetnica i poslovna savjetnica

Kristina Ercegović, spisateljica, poduzetnica i poslovna savjetnica

Foto: Kod nas doma / HRT

Pandemija je utjecala na mnoge aspekte u poslovnim navikama – kuhinje i dnevni boravci postali su nam uredi, a online sastanci sasvim normalan oblik poslovne komunikacije. Jesu li te promjene navika nužno bolje komentirala je Kristina Ercegović, spisateljica, poduzetnica i poslovna savjetnica.

- Možemo reći da je budućnost hibridna i da nema povratka na staro. Puno toga se promijenilo, ja mislim da smo se morali svi suočiti sa manjim ili većim strahom od tehnologije – sjećam se kad je bio prvi lockdown da sam morala u 7 dana početi koristiti 14 novih aplikacija, kaže Ercegović za emisiju Kod nas doma.

Nedavno istraživanje u jednoj hrvatskoj tvrtki na 2500 zaposlenika pokazalo je kako njih 99 posto pozdravlja rad od kuće jer im omogućava dobar balans privatnog i poslovnog života, a njih čak 96 posto tvrdi da su zapravo produktivniji ako imaju mogućnost kombinirati rad od kuće i iz ureda.

- Ja bih rekla da je važno koga pitate ta pitanja – ako pitate jednog introvertiranog programera njemu je super da ne mora ići u ured i da može programirati kad želi, ali ako pitate to isto pitanje majku školske ili predškolske djece mislim da je njima odlazak u ured odmor i puno su produktivnije, smatra Ercegović i dodaje kako je rad od kuće donio i pozitivne i negativne stvari.

- Plus je možda to što manje vremena trošimo na putovanja do ureda i natrag, možda su nam i neki drugi troškovi niži, ali u načelu mislim da je rješenje negdje u sredini. Koliko čujem od poduzetnika koje savjetujem oni su se odlučili na hibridni rad. Ljudima treba taj ljudski kontakt i interakcija, ako smo sami doma sa računalom to dovodi do izolacije i osjećaja samoće, ističe.

Kad se radi o problemima i sukobima, Ercegović ističe kako online komunikacija otežava rješavanje istih.

- Online poslovanje je pokazalo da možemo biti brži i učinkovitiji, ali u slučaju sukoba mislim da je teže, taj ljudski kontakt uživo je lakši i stvari se brže riješe, kaže.

Poduzetnici često dožive takozvani "burnout", pa je tako i Ercegović usred pandemije osjetila neke zdravstvene probleme koji su ju natjerali da napravi promjenu u svom životu.

- Meni se dogodio lagani napad žučnih kamenaca, ali dovoljno jak da se jako preplašim i preko noći promijenim prehranu. Još su se pojavili neki drugi problemi koji su rezultat poduzetništva i dugogodišnjeg stresa, tako da sam ja u 5-6 mjeseci skinula 26 kila i kompletno promijenila. Zadovoljnija sam i sa još većim guštom radim svoj posao, kaže Ercegović čiji je sastavni dio posla i edukacija mladih i razvijanje njihovih poduzetničkih kompetencija.

- Mladima je danas lakše nego prije 20 godina, ali ja ne bih stavljala fokus samo na mlade zato što posao možemo pokrenuti bilo kad. Svako doba donosi prednosti i mane, a statistika pokazuje da su najuspješniji oni koji pokreću biznis između 39. i 45. godine, jer imaju već dovoljno iskustva i kontakata i neke stvari u životu su riješili. Tako da tko god razmišlja o poduzetništvu – nemojte puno razmišljati, usudite se ostvariti svoje ideje bez obzira koliko godina imate, poručuje Ercegović.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!