Ono što dijete nacrta, postaje igračka

29.09.2021.

08:48

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ono što dijete nacrta, Iva pretvori u igračku

Ono što dijete nacrta, Iva pretvori u igračku

Foto: HRT / HTV

Dječja mašta ne poznaje granice, a ono što dijete nacrta, Iva pretvori u platnenu igračku.

Dječji crteži u njezinu studiju postaju stvarnost. Iva Kumić mlada je kreativka koja je završila Tekstilno-tehnološki fakultet. Želja joj je bila ostati raditi u struci te je pokrenula svoj obrt. Izrađuje igračke nastale prema dječjim crtežima.

- Što god djeca nacrtaju, ja pokušavam što realnije prikazati. Znači, ako taj crtež ima osam ruku, osam očiju, meni je samo bitno da to sve ostane u omjerima i da stvarno to dijete vidi, priča Iva. Proizvodi za djecu njezina su specijalnost.

Svaka igračka i svaki crtež je unikatan

Osim igračaka izrađuje i naprtnjače - zove ih plišanci. Radi ih od pamučnog platna i od ostataka materijala. Trudi se sve iskoristiti. Kao što dijete ne može nacrtati dva jednaka crteža, tako i Iva svakog plišanca izrađuje prema tek pristiglom crtežu.

- Nikad mi se nije dogodilo da dvije iste stvari radim. Znalo se dogoditi da mama naruči igračkicu i onda ja napravim ekstra nešto za njih - gumicu ili dvije torbe, dva ruksaka. I to se znalo dogoditi u par navrata, da mama i curica imaju iste ruksake, mama malo veći, a curica manji. Ali plišanci su mi unikatni uvijek, dodaje Iva.

Ovisno o crtežu, postupak izrade jednog plišanca traje tri do četiri sata ako je riječ o jednostavnijoj igrački, odnosno 5 do 6 sati ako je kompliciranija. Izradu igračaka ova mlada poduzetnica ne doživljava kao posao, nego kao užitak. I planova ima napretek.

Više pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!