Oprez, sezona je alergija!

14.05.2022.

07:00

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Sezona je alergija. Velika koncentracija peluda trava, borova i koprive stvara probleme alergičarima, kojih je sve više. U prevenciji simptoma mnogo pomažu bioprognostički podaci, među kojima je i procjena razine peluda na pojedinim područjima.

Nino Besednik već 15 godina muku muči s alergijom na pelud trave čija je sezona stigla.

- Kad cvate trava u proljeće uglavnom mi je zaštopan nos i teže dišem. Uzimam lijekove kada je ovakvo vrijeme vani i ako bi slučajno teže disao onda uzimam Ventolin - kaže.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" obavlja mjerenja koncentracije peluda u zraku. Ona je mnogo viša nego prošlih godina.

- Za brezu smo ove godine doživjeli maksimum od 2002. godine otkad zapravo mjerimo. Tako da klimatske promjene su definitivno prisutne, pelud nam je jako dobar pokazatelj - kaže Barbara Stjepanović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Osim trava, sezona je i peluda borova i koprive.

- Nakon što se preparat odnosi u labos, pregleda, daje se prognoza za sljedeća dva dana. Pokrivamo cijelu Hrvatsku oko 26 - 27 centara i javljaju nam svoje rezultate - dodaje Stjepanović.

Alergije postaju dominantne kronične bolesti među djecom, upozoravaju stručnjaci.

- Alergičara se čini da doista ima sve više. Taj trend je primijećen zadnjih desetak godina i više. Naši pacijenti koji imaju alergijske tegobe se u određeno doba godine javljaju učestalije na kontrole - ističe Mirjana Turkalj s Odjela za pulmologiju i alergologiju Dječje bolnice Srebrnjak.

A Barbara Stjepanović ima savjet za alergičare:

- Staviti naočale, šilt kape, masku preko usta, ne izlaziti za vrijeme vjetrovitog vremena, boraviti u klimatiziranim prostorima.

Nakon trava, slijedi sezona cvatnje ambrozije, na koju je, procjenjuje se, alergičan svaki deseti stanovnik Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!