Oprezno s imunitetom iz ljekarne

08.11.2020.

19:18

Autor: Ivanka Bukulin/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
U ljekarni dodaci prehrani, različiti sprejevi i pastile, preuzeli su police. Vitamini, minerali, beta glukani, probiotici tražena su roba.
Uoči sezone viroza i gripe, mnogi su otišli u ljekarne ne bi li svoj imunitet dodatno osnažili raznim pripravcima. Prodaja vitamina i bezreceptnih lijekova nezaustavljivo raste, ove godine osobito zbog pandemije.

U ljekarni dodaci prehrani, različiti sprejevi i pastile, preuzeli su police. Vitamini, minerali, beta glukani, probiotici tražena su roba.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

- Jedem puno mandarina, limuna, grejpa, baš kad je neka kriza onda uzmem nešto od vitamina, spirulinu ili slično, kaže Sanja. Hans pak uzima vitamin D. Vjeruje, kaže unanosti koja je potvrdila da oboljeli od koronavirusne bolesti u bolnicama imaju manjak tog vitamina. Robert je pak poklonik prirodnih vitamina, pripravke ne uzima.

Ove jeseni osobito je tražen vitamin D, otkako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio da ga uzimaju starije osobe. 

- Budući da je već neko vrijeme je pojačana potražnja za tim vitaminom, zna se dogoditi da određeni čas dođe do nestašice, ali se to kroz par dana riješi tako da je ovaj čas dostupan vitamin D u svim oblicima, kaže Marija Šantor iz Gradske ljekarne Zagreb.

Tržište dodataka prehrani nezaustavljivo raste. Sve je više proizvoda, proizvođača, dobavljača i supstancija. A i potražnja u Hrvatskoj prati svjetski trend i raste, dodaje Stjepan Kolednjak iz Zajednice proizvođača dodataka prehrani pri HGK.

No stručnjaci ističu: nemojte očekivati da vam samo jedan vitamin ili jedan sastojak osiguraju zdravlje. Nema dokaza, objašnjava Livia Puljak iz Centra za medicinu i zdravstvenu zaštitu utemeljenu na dokazima - da se bilo što može uzeti  kako bi se imunitet ojačao na način da nas obrani od Covida. Pojam pada ili jačanja imuniteta u reklamama se koristi na zavaravajući način, tvrdi.

Stručnjaci napominju da, kako bismo bili zdravi, moramo uložiti mnogo više. Moramo se zdravo hraniti, vježbati, paziti na kilograme, ne piti alkohol i ne pušiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!