21:23 / 16.04.2021.

Autor: Marina Gantar/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Osijek: Počelo proljetno uređenje parkova

default error photo

Osijek je grad s najviše zelenih površina u Hrvatskoj u odnosu prema svojoj veličini. Parkovi ovoga grada dobro su znani po priznanjima i plaketama. Kako bi se stari sjaj održao, u tijeku je proljetno uređenje. 

Očaravajući cvat japanske trešnje i magnolije privlači poglede na osječki Park Zrinjevac. Park je hortikulturno kreiran da većinu godine ima skupinu biljaka u cvatu.

- Skupina forzicija je već ocvala ali se priprema procvjetati skupina viburnum, kazao je rukovoditelj RJ Zelenilo, Unikom Osijek Jure Smajić.

Uskoro će do izražaja doći jorgovani, božuri. Uz redovito održavanje, izgled parka mijenja se iz mjeseca u mjesec.

- Aktivnosti Unikoma odnosno, zelenilo, određene su programom održavanja javnih zelenih površina u gradu Osijeku u kojima je točno utvrđeno koje se površine i na koji način tretiraju. Ovdje u parku Zrinjevac trenutno se provodi plijevljenje odnosno čišćenje određenih dijelova, naglasio je voditelj komunikacija, Unikom Osijek Vjeran Marijašević.

Rezultat se postiže uz redovito održavanje i stručan savjet.

- Nekako je najbolje se voditi dobrom kombinacijom boja. Hoće li to biti smiona nekakve boje koje možda naoko ne idu zajedno ali u tom šarenilu cvijeća boja sve zapravo ide jedno uz drugo. Bitno je da znaju je li biljka za sjenu ili za sunce, da se zaljeva i prignoji, dodao je Smajić.

Tako i građani dobiju inspiraciju za vlastite vrtove i balkone. Stvaraju se tako male zelene oaze u srcu grada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!