Osijek: Najsuvremenija operacijska sala u zemlji

01.02.2019.

17:02

Autor: MarjanaMatoš/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Uskoro se otvara nova, najsuvremenija operacijska sala u zemlji pa će se na takve zahvate, presudne za život - manje čekati.
Uskoro se otvara nova, najsuvremenija operacijska sala u zemlji pa će se na takve zahvate, presudne za život - manje čekati. Na koronarografiju se u Osijeku čeka od 2 do 3 mjeseca jer se ti zahvati obavljaju samo u jednoj operacijskoj dvorani. Inače, KBC Osijek lani je bio na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju postavljenih stentova nakon srčanih udara.

U novoj dvorani za kateterizaciju srca obavljaju se posljednji radovi. Početkom veljače u njoj će biti operirani prvi pacijenti.

- Nama gravitira 900 tisuća stanovnika iz 5 istočnih hrvatskih županija i tu je 22 posto teritorija i 20 posto stanovništva koji su do sada gravitirali na samo jednu salu i ovo će nam biti veliko i značajno pojačanje, rekao je dr.sc. Zorin Makarović, voditelj Zavoda za bolesti srca i krvnih žila.

Osim opremom, na osječkoj se kardiologiji mogu pohvaliti i povratkom liječnika poput ovog priznatog invazivnog kirurga koji se nakon 3 godine usavršavanja u Opatiji, vratio u rodnu Slavoniju.

Dobra poslovna platforma, jasna razvojna strategija osječke kardiologije i osječkog KBC-a, napredak struke, uvođenje novih metoda i u svakom slučaju kvalitetna platforma za rad i napredovanje kardiološke struke u gradu Osijeku, Slavoniji i generalno na hrvatskoj razini, ističe Damir Kirner, voditelj Odjela za invazivnu dijagnostičku i terapijsku kardiologiju KBC-a Osijek.

U iznimnu stručnost uvjerio se sredinom prosinca i osječki gradonačelnik kojemu je nakon teškog srčanog udara ovdje spašen život.

- Velika stvar kad možeš bez brige imati povjerenja u one koji ti spašavaju život. To je dokaz da je Osijek prava sredina, da nam ne treba Zagreb, ali da naravno svi zajedno od Zagreba moramo tražiti što je moguće bolje uvjete da se što više ulaže u ovaj kraj, naglašava Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

- S obzirom da su nam odjeli dosta stari, 30 i više godina, to bi sve trebalo obnoviti i mi nastojimo bolesnicima pružiti maksimalnu uslugu, dobivaju najsuvremenije njemačke, američke i japanske stentove i opremu, ali onda to treba pratiti i adekvatna usluga, ističe Makarović.

Nova sala ulaganje je Vlade od 4 milijuna i 200 tisuća kuna. Njome će istok Hrvatske dobiti bolju zdravstvenu skrb i liste čekanja za srčane bolesnike smanjiti na minimum. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!