Dan plavog irisa - dan osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva

27.05.2023.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Ruža Ištuk/I.Z./Dnevnik/HRT

Obilježen Dan plavog irisa

Obilježen Dan plavog irisa

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Rak debelog crijeva prvi je po pojavnosti i drugi po smrtnosti u Hrvatskoj, nakon raka pluća. Prema podacima za 2020. godinu - više je od 3300 oboljelih i, nažalost - više od 2100 preminulih. Mnogi nakon operacije - žive sa stomom. U znak potpore njima i svim oboljelima danas je obilježen Dan plavog irisa s ciljem povećanja znanja o raku debelog crijeva, ali i mogućnostima prevencije

Dan plavog irisa obilježen je na Trgu Ante Starčevića u Osijeku te na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Cilj je upoznati javnost s problemima osoba sa stomom, među kojima je najveći broj oboljelih od raka debelog crijeva, te pružiti podršku njihovim udrugama. 

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi najčešći karcinom - uz rak dojke u žena te rak prostate u muškaraca.

Prošle godine u našoj zemlji otkriveno je 3389 slučajeva raka debelog crijeva. U Osječko-baranjskoj županiji novooboljelo je 232 ljudi.

- Nikakvih simptoma nisam imao i poslije smirivanja čira na želudcu odradili smo i testiranje kada je kolonoskopija rađena poslije saniranja i onda je ustanovljeno da imam i zloćudni tumor na debelom crijevu. Tako da sam prošao kemoterapije, zračenje kemoterapije i onda smo išli na operaciju i sada je to dvije godine i par mjeseci od operacije. Osjećam se dobro, rekao je Mirko Sabađija, Josipovac.

- Mi smo došli ovdje kako bi dali podršku osobama koje koriste stomu , većina tih osoba su oni koji već imali kolorektalni karcinom i da promoviramo i pozovemo osobe da se odazovu u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kako bi spriječili nastanak karcinoma i kako bi karcinom otkrili u ranom stadiju kada je preživljenje preko devedeset posto, kazala je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za OBŽ prim. dr. sc. Senka Samardžić.

- Tri programa rade u našoj Udruzi, komerstomu radionicu, imamo radionicu psihološke pomoći bolesnicima i imamo radionicu sekundarne prevencije, naglasila je voditeljica ILCO-a Sandra Rajčić, Osijek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!