Osim na tjelesnu aktivnost, starije osobe poziva se i na cijepljenje protiv gripe

15.10.2022.

12:19

Autor: Dnevnik u podne/IMS/T.D./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

U Zagrebu je održana konferencija o važnosti tjelesne aktivnosti starijih osoba jer tempo starenja stanovništva sve je brži pa se zdravstveni i socijalni sustavi suočavaju s velikim izazovima. 

Procjenjuje se da će se udio populacije starije od 60 godina do 2050. gotovo udvostručiti. Osim na tjelesnu aktivnost starije osobe poziva se i na cijepljenje protiv gripe za koje je Hrvatska osigurala 600 tisuća doza.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je za razvoj imuniteta potrebno otprilike 3 tjedna te da još ima vremena da se ljudi cijepe. 

- O intenzitetu epidemije u ovom trenu ne možemo govoriti. Savjetujem svim starijim osobama od 60 godina i svima koji imaju kroničnu nezaraznu bolest koja dovodi do većeg rizika od teškog oblika gripe da se cijepe. Cjepivo kao i protiv COVID-a ne štiti 100%, ali to je najbolje što možete napraviti da se zaštitite od teškog oblika gripe. I trudnice, to je cjepivo koje sadrži mrtve dijelove virusa i nije opasno za trudnice i plod i dobro je da se cijepe jer gripa može biti teška bolest u trudnoći, rekao je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!