22:06 / 19.11.2020.

Autor: Tanja Kanceljak/Puls

Ostanite zdravi, jedite logično i nahranite dušu

-

-

Foto: - / -

Besplatna aplikacija s personaliziranim receptima po principu Kružne prehrane. Ovo nije dijeta, a djeluje, kažu.
Pretilost i nepravilna prehrana postali su ozbiljan problem. Raznorazne dijete često su privremena rješenja.

Iva i Denis Zembo
zato su povezali svoje znanje i kulinarske vještine sa suvremenim alatom. Napravili su besplatnu aplikaciju, koja svakomu od nas može pomoći da jedemo zdravo, kvalitetno i maštovito. Ispunite upitnik, odaberete ono što volite i dobijete 'osobnog nutricionista'.

Pčelinji proizvodi za dulji i zdraviji život

- Prehrana je nešto što ima dušu, dijeta je konzumerizam - ona je štetna za naše fizičko i psihičko zdravlje. Totalni sam protivnik dijeta. Dijete su kratkoročne, često imamo yo-yo efekt. Što je struk kod žene tanji, to je ona zdravija. Estrogen je glavni problem, i takvu hranu žena treba izbjegavati. Muškarac, pak treba jesti takvu hranu kojom će podržavati svoj testosteron, a u starijoj dobi podržavati njegovu proizvodnju, kaže Iva, specijalistica specifičnih prehrana.

- Bit je da jedemo ono što nam paše, a ne nešto što će nam stvarati negativne kemijske spojeve u tijelu. Radi se o 'hrani s logikom'. Primjerice, ne koristimo previše maslaca i masti, industrijskih šećera i ne kombiniramo kruh s ostalim ugljikohidratima, kaže Damjan Bistričić, zamjenik glavnog kuhara. On je iz svoje prehrane trebao smanjiti konzumaciju svinjskih proizvoda, masti i crvenoga mesa, a koristiti više maslinova ulja, povrća i peradi. U tri tjedna izgubio je 9,5 kilograma i tako je ostalo.

Denis Zembo, glavni kuhar za sebe kaže da je 'klasični Bosančeros, rođen u Banjaluci' odrastao na ćevapima i lepinji, a ovaj način prehrane to ne zabranjuje. Ali, nemojte uz to onda jesti pečeni krumpir, napominje.

Aplikacija Circle diet (kružna prehrana) for life funkcionira na principu osobnog odabira namirnica koje, kako kaže Iva "hrane vašu dušu, a ne vraga u vama" i daje mnoštvo personaliziranih recepata s opcijama koje odgovaraju vašem zdravlju. Kružna prehrana je raznolika, zdrava i kvalitetna. Cilj ovih ljudi je njome zaraziti cijeli svijet - prehranom u kojoj se uživa, koja kombinira namirnice, regulira tjelesnu težinu i pogoduje zdravlju. U planu im je napraviti i aplikaciju Circle diet for kids, kaže Denis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!