Ovako je u Dalmaciji izgledalo ljeto 1968.

25.06.2020.

12:53

Autor: Arhiva HRT

default error photo
Pogledajte snimke sa splitskih Bačvica i u mjestu Sveti Filip i Jakov.
Zavirili smo u arhivu HRT-a. Kako je izgledalo ljeto u Dalmaciji 1968. godine? Pogledajte snimke sa splitskih Bačvica i u mjestu Sveti Filip i Jakov.

I prije pola stoljeća u Dalmaciji je vrijeme u lipnju bilo promjenjivo. Pravi ljetni dan Splićani i oni koji su samo u prolazu, iskoristili su i otišli na obale mora uživati u kupanju, sunčanju, čitanju, rekreaciji.

Uvala Bačvice i tada je bila duga 600 metara, i tada je pješčani dio zauzimao 180 metara, a možda su baš bebe i dječaci koji su se tada brčkali u moru, 37 godina kasnije igrali na prvom Svjetskim igrama picigina.

Malo mjesto Filip Jakov 1968., današnja općina Sveti Filip i Jakov, nedaleko od Biograda na Moru i prije 52 godine bilo je privlačno mjesto za turiste. U sezoni broj stanovnika se povećavao za 3 do 4 puta.

Te godine uređen je kamp sa sanitarnim čvorom za 700 automobila, proširena je i plaža, izgrađena nova samoposluga.

Unatoč promjenjivom vremenu u lipnju 1968. Filip Jakov je imao mnogo gostiju, a kapaciteti za srpanj i kolovoz bili su popunjeni. Tome su doprinijele i tada prihvatljive cijene od 3000 starih dinara po osobi u sezoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!