Ovisnost o cigaretama - riječ hipnoterapeuta

31.05.2021.

11:50

Autor: Dobro jutro, Hrvatska

"Sahranite tu cigaretu, prije nego što ona sahrani vas"

"Sahranite tu cigaretu, prije nego što ona sahrani vas"

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U povodu Svjetskog dana nepušenja, hipnoterapeut Timoteo Crnković podijelio je svoj "čarobni recept" za prestanak pušenja s Krešom Volarevićem, novinarom emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Crnković kaže kako pušenje nije ovisnost, iako medicina govori drugačije:

- Medicina je 60-ih promovirala pušenje, pa toliko o tome!

- Ovisni smo o stvarima bez kojih ne možemo živjeti, poput sunca, vode i hrane. Kada u taj niz ubacimo naviku pušenja papirnatih smotuljaka otrova, ne čini li se malo apsurdno nazvati to ovisnošću?, pita Crnković.

Objašnjava kako je moguće prestati pušiti u jako kratkom roku, kada se to zaista želi.

- Ako ne možete sami, potražite pomoć. Do cilja možemo stići pješke, vlakom i avionom – na nama je koji ćemo put odabrati, kaže Crnković uz poruku: "Sahranite tu cigaretu, prije nego što ona sahrani vas."

- Da bismo uspješno prestali, najprije trebamo promijeniti percepciju o cigareti i o sebi kao osobi koja puši. Mnogi kojima sam pomogao prestati pušiti nazivali su se pušačima. Kako bi se stvorilo uvjerenje i održavalo ga se na životu, moramo nešto stalno činiti – jednom kada to shvatimo, puno je lakše započeti proces promjene, objašnjava Crnković.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!