10:48 / 16.06.2019.

Autor: Ana Marušić/D.M./HRT

Ovo je Đurđa, ona je poruka

-

-

Foto: - / -

Na plaži Sakarun na Dugom otoku postavljena je umjetnička instalacija u funkciji osvještavanja odgovornosti svakoga od nas za nezbrinuti otpad.
Na plaži Sakarun na Dugom otoku, jednoj od najljepših plaža zadarskog akvatorija, postavljena je umjetnička instalacija u funkciji osvještavanja odgovornosti svakoga od nas za nezbrinuti otpad kojega je u moru i na obalama sve više. Riječ je o kornjači Đurđi.

- Priča o kornjači priča je o Sakarunu. Kornjača je samo simbol devastacije plaže koja se dogodila zbog masovnog turizma. Ideja je da skluptura podsjeća sve koji dođu da ipak promisle o tome što ostavljaju za sobom i što ostavljaju svima nama, kaže Irena Baković Marušić.

Autor skulpture, akademski kipar Mateo Kačunić, s velikim je entuzijazmom prišao osmišljavanju ovog projekta. Umjetnost sa snažnom porukom, odnosno odgajanje budućih umjetnika svjesnih svijeta u kojem žive - ideja je koja vodi i profesore koji su doveli svoje učenike na Sakarun.

A pritisak posjetitelja stvorio je još jedan problem. Dugi niz godina Sakarun se reklamirala kao pješčana plaža, što je velik mamac. Međutim kad dođu i vide da je to šljunčana plaža s pješčanim dnom - budu malo razočarani. Jednako tako gosti ne znaju da trava Posedonia oceanica služi kao zaštita od erozije i znak je da su i uvala i plaža čiste.

Takva bi trebala i ostati, poručuju sudionici akcije, a njihovu poruku osim kornjače ponijela je do kraja dana i lignja - podsjećajući na nemile prizore uginulih stanovnika mora.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!