14:18 / 10.11.2018.

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

Palijativna skrb i primarna zdravstvena zaštita

-

-

Foto: - / -

Palijativna skrb – skrb za pacijente s terminalnim bolestima, i njihove obitelji – zaslužuje puno više pažnje, uloženih sredstava, resursa i vremena kako bi zbilja kvalitetno zaživjela.
Palijativna skrb, pristup je koji poboljšava kvalitetu života oboljelih od uznapredovale i neizlječive bolesti. Kakva je uloga liječnika primarne zdravstvene zaštite u palijativnoj skrbi, koliko je specifičan pristup oboljelom i kakva je pozicija palijativne skrbi u društvu, sve su to bile teme trećeg kongresa palijativne skrbi Hrvatske, organizirane povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi.

Dostojanstvo, kvaliteta života i autonomija u kontekstu palijativne skrbi pojmovi su koji tek trebaju zaživjeti kod nas. Kako to postići, bila je jedna od tema na trećem kongresu palijativne skrbi Hrvatske naziva Palijativna skrb i primarna zdravstvena zaštita.

Primarna zdravstvena zaštita mora, jest i bit će temelj palijativne skrbi. Zato i je u strategiji i u svim planovima razvoja intencija, na svim razinama zdravstvene zaštite, ali primarna zaštita i mobilni palijativni timovi kao temelj rješavanja gro problema, izjavio je doc. dr. sc. Zoran Lončar, dopredsjednik Kongresa palijativne skrbi Hrvatske.

Ovakav model pružanja palijativne skrbi u Hrvatskoj je zaživio, ali potrebno ga je dodatno razvijati.

Prim. dr. sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva: U 17 županija u 25 domova zdravlja pokrenut je postupak i dobiveno je rješenje za utvrđivanje ove djelatnosti na primarnoj razini. Novim zakonom predviđena je mogućnost da u bolnicama sekundarnog tipa pa čak i domovima zdravlja imamo dodatne palijativne krevete što će sve skupa poboljšati dostupnost bolesnika ovom segmentu liječenja.

U palijativnoj skrbi nije važno samo skrbiti o  palijativnim simptomima, nego i o  pratećim bolestima i simptomima koje pacijent ima. Jedna od zadaća liječnika primarne zdravstvene zaštite je i briga o obitelji pacijenta koji zahtjeva palijativnu skrb, budući da je najčešće riječ o oboljelima od malignih bolesti.

Postoji nekoliko razina, prva razina je da je svima teško prihvatiti da imaju teško oboljelog člana, a druga razina je da obitelj mora naučiti nositi se sa simptomima bolesnika i da na što proaktivniji način pokušaju pomoći tom članu svoje obitelji, objašnjava doktor Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

Važan dio palijativne skrbi je približavanje smrti kao dijela života, isto kao što je i začeće i rođenje, konstatirano je na kongresu. Također je i istaknuta važnost edukacije i pacijenata i zdravstvenog osoblja. Vlastita iskustva predstavili su liječnici iz Europe i svijeta.

Za učinkovitu palijativnu skrb nužna je suradnja različitih sustava ne samo u zdravstvu, nego i u društvu.

To mi pokušavamo učiniti u Australiji, trudimo se blisko surađivati s timovima iz različitih razina zdravstvene zaštite, specijalistima u bolnicama, s liječnicima u zajednicama. Svi smo se vrlo dobro upoznali i zajedno radimo za dobrobit pacijenata, izjavila je doktorica Christine Drummond, spec. palijativne medicine.

Palijativna skrb – skrb za pacijente s terminalnim bolestima, i njihove obitelji – zaslužuje puno više pažnje, uloženih sredstava, resursa i vremena kako bi zbilja kvalitetno zaživjela. Sreća je da se na tome radi i u tom smjeru sve više ide.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!