Pandemija pomrsila račune i za redovitu tjelovježbu

18.03.2021.

17:52

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Hrvoje Šimunović/B.V.M.

Vježbanje u doba koronavirusa

Vježbanje u doba koronavirusa

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Među oboljelima od koronavirusne bolesti koji su razvili lakše simptome nerijetko se javljaju dvojbe smiju li se tijekom boravka u izolaciji baviti tjelesnom aktivnošću. I mnogim je Osječanima naviknutima na redovitu tjelovježbu pandemija pomrsila račune, pa su nakon godinu dana života u kontroliranim uvjetima pitanja komu je i s kojim simptomima dopušteno vježbati, sve učestalija.

Borna je certificirani sportski trener koji je prebolio COVID-19. Imao je blage simptome bolesti, pa je u izolaciji izvodio vježbe prilagođene svojem općem zdravstvenom stanju.

Svima koji njeguju kulturu redovitog vježbanja preporučuje se da se tijekom zaraze koronavirusom ne upuštaju ni u kakve zahtjevnije sportske aktivnosti. Jer, kao i u svemu drugome, i u sportu je, s obzirom na dob, važno naći pravu mjeru.

- Vježbice koje bi nekako simulirale šetnju - hodanje, znači, vježbice oslanjanja na jednoj nozi. Možda samo zadržavanja stabilnosti na jednoj nozi, što isto može, recimo zatvorenih očiju, biti jako izazovna vježbica, rekao je Borna Wertag, trener u rekreaciji i sportu.

Kod lakših slučajeva zaraze liječnici također preporučuju izvođenje nezahtjevnih vježbi koje pozitivno djeluju i na naše psihičko zdravlje.

- Jer je bitno potaknuti i mišiće i cirkulaciju, a i mentalno tu napetost koja je svakako prisutna u tijeku ove pandemije, ističe dr. Slobodanka Grgurić, dr.med., specijalistica obiteljske medicine.

Onima, pak, koji su razvili simptome koronavirusne bolesti poput kašlja i visoke temperature, ne preporučuje se izlaganje naporu.

- Oni ne smiju dodatno iscrpljivati organizam. Oni moraju mirovati, snižavati svoju temperaturu, uzimati dovoljno napitaka, navodi Grgurić.

Pacijentima koji su s ozbiljnom kliničkom slikom bez naknadnih komplikacija preboljeli COVID-19, liječnici savjetuju da se prvih mjesec dana razgibavaju u laganim šetnjama, nakon čega se postupno mogu vratiti omiljenim sportskim navikama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!