Paraboćarica Dora Bašić niže uspjehe

02.06.2022.

12:42

Autor: HRT/A.P.C./Višnja Ružojčić

Dora Bašić, paraboćarica i predsjednica  Boćarskog kluba "Dan"

Dora Bašić, paraboćarica i predsjednica Boćarskog kluba "Dan"

Foto: HTV / HRT

Paraboćarica Dora Bašić iz Slavonskog Broda niže uspjehe na sportskim borilištima i približava se ispunjenju sna: nastupu na Paraolimpijskim igrama. Uz natjecanja i naporne treninge Dora je i predsjednica Boćarskog kluba "Dan" koji okuplja 20-ak osoba s invaliditetom.


- Treba odmjerit kojom jačinom bacit boću i kojim smjerom, tumači nam Dora.


A rijetko koja Dorina boća ode pogrešnim smjerom. Na posljednjim natjecanjima dobacila ih je do vrhunskih rezultata, u Zagrebu do zlata, a u Brazilu na Svjetskom kupu do bronce.


- Evo, penjem se na svjetskoj ljestvici i trenutačno sam treća u BC1 kategoriji žena, ponosno kaže Dora Bašić.


Na domaćoj je ljestvici u svojoj kategoriji vodeća, pa je i jedna od najizglednijih kandidatkinja za Paraolimpijske igre u Parizu.


- Kad sam vidjela u Brazilu da mogu pobijediti i one koji su bolji od mene i da nekako ide pomalo, sad sam, onako, pustila to pa ću se truditi, kaže.

Boćanje je, uz šah, jedini sport kojim se mogu baviti osobe s najtežim tjelesnim oštećenjima. Slavonskobrodski klub "Dan" okuplja ih dvadesetak.


- Govorim joj kako treba namjestit pomagalo. Je li treba lijevo, desno, gore dolje, govori Borna Sečić o svojem odnosu s asistenticom u Boćarskom klubu "Dan" za osobe s invaliditetom.


Treninzi jesu naporni, ali zato nižu uspjehe.


- Zadnji ovaj susret što je bio povodom Bljeska Višnja ja i Vlado smo osvojili srebrenu medalju, jedan nam je bod falio za zlato, ističe  Siniša Šmit iz Boćarskog kluba "Dan". 


Predsjednica kluba Dora, diplomirana menadžerica, u upornosti prednjači. Ne priznaje poraze.


- Ne znači ako osoba s invaliditteom nešto ne može da ne može ono drugo ili da se ne može baviti sportom, poručuje Dora Bašić, paraboćarica i predsjednica Boćarskog kluba "Dan" iz Slavonskog Broda.


Treba im samo više razumijevanja i konkretne potpore za skupe rekvizite. Jer i kada ne osvoje zlatnu medalju, rezultati ovih sportaša zlata su vrijedni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!