14:57 / 08.04.2019.

Autor: Ljiljana Saucha/V.M./HRT

Pasionska baština - Kristova muka i uskrsnuće kao nit vodilja

-

-

Foto: - / -

28. godinu Zagreb je domaćin 'Pasinskoj baštini' - festivalu čija je nit vodilja Kristova muka i uskrnuće kao nepresušno nadahnuće kulture.
28. godinu Zagreb je domaćin 'Pasinskoj baštini' - festivalu čija je nit vodilja Kristova muka i uskrnuće kao nepresušno nadahnuće kulture.

Kristova muka propituje se u glazbenoj i likovnoj umjetnosti te književnosti: Najvažnije je to što nismo iscrpli temu i ostali smo vjerni prvoj zamisli od početka do danas, istaknuo je predsjednik udruge 'Pasionska baština' Jozo Čikeš.

Na subotnjem otvaranju nastupila je ženska pjevačka skupina Prelje iz Subotice. Pjevale su stare korizmene napjeve koje je u knjizi 'Bunjevački put križa' prikupio književnik i publicist Tomislav Žigmanov.

- Nastao je na tragu motiva da se univerzalni fenomen muke, koji najbolje oslikava muka Kristova, stavi u kontekst vlastitih iskustava muke, vlastitog iskustava ostavljenosti, vlastitog iskustva patnje, napomenuo je Žigmanov.

Muka Kristova bila je nadahnuće i Karin Grenc te Leili Michieli Vojvoda: jednoj pri izradi skulptura od drva, drugoj za slike koje pripadaju samom vrhu sakralne umjetnosti.

- To je išlo polako, kao molitva. U tome sam dobra i moram to vratiti onome tko mi to dao, rekla je kiparica i slikarica Karin Grenc, a Leila Michieli Vojvoda je dodala: Svi se mi rađamo da prođemo križni put. Na žalost je to naša ljudska sudbina.

Radovi odišu dubokom sinergijom i umjetničkom pobožnošću, a mogu se vidjeti na izložbi 'O, Isuse izranjeni'.

U crkvi svete Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu održan je i koncert 'O res mirabilis' Komornog zbora Muzičke akademije i Cappele Odak uz Mihovila Buturića na orguljama.

Festival pasionske baštine traje do 17. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!