19:06 / 08.02.2018.

Autor: Zdrav život

Patite li od preopterećenosti informacijama?

-

-

Foto: - / -

Idete na spavanje, a vaš mozak radi prekovremeno. Dan vam traje prekratko. Čini vam se kako imate 200 mailova na koje morate odgovoriti, mobitel vam je postao druga ruka i neprestano zvoni, a informacije koje dnevno čujete ili usvajate prelaze granicu normalnog?
Idete na spavanje, a vaš mozak radi prekovremeno. Dan vam traje prekratko. Čini vam se kako imate 200 mailova na koje morate odgovoriti, mobitel vam je postao druga ruka i neprestano zvoni, a informacije koje dnevno čujete ili usvajate prelaze granicu normalnog? Sve su to znakovi da patite od preopterećenosti informacijama.

U vrijeme Shakespearea jedan prosječni čovjek usvojio je informacija tijekom cijelog svog života, znači novih informacija, koliko mi imamo u jednom dnevnom tisku, ističe psiholog prof. dr. sc. Boris Blažinić.

Teško je takav život za vrijeme Shakespearea uopće pojmiti u svjetlu informacijskog doba u kojem živimo. Pristup neograničenoj količini podataka brz je i jeftin i nalazi se na našem dlanu. Stoga nije neobično da osjećamo informacijski stres. Informacijski stres je kada postoji disparitet između količine i vrste informacija koje nam je dostupna s kojima smo bombardirani i naše sposobnosti da te informacije obradimo, iz istih izvučemo neko značenje, i dobijemo dublje razumijevanje tih informacija, ističe Blažinić.

Vjerojatno smo se svi našli u ovoj situaciji: učimo, čitamo, istražujemo nešto što nas zanima, ali što dalje idemo to se više osjećamo kao da tonemo u pijesku. Nailazimo na suprotstavljana mišljenja i debate bez zaključka – ne znamo čemu vjerovati. Problem je u tome što želimo ispravno postupiti, ali silina informacija nas paralizira u donošenju bilo kakve odluke. Mogli bi to prikazati kao čovjeka koji sjedi za stolom i slaže neku slagalicu. Iznad glave mu se nalazi trahtur iz kojeg velikom brzinom ispadaju dijelovi te slagalice i on treba u što kraće vrijeme popuniti tu slagalicu i dobiti nekakvo razumijevanje i značenje. Međutim, neki dijelovi ne pašu, a neki uopće ne pripadaju toj slagalici, a neki dijelovi fale, kaže Blažinić.

Sve ono što u toj figurativnoj slagalici ne odgovara i ne pripada – sve to je informacijsko smeće. Čine ga lažne informacije, krnje ili one preglasne i prenapadne zbog kojih prave informacije ostaju zagušene u pozadini. Recimo kada bih ja vas pitao da se dobro koncentrirate i probate odgovoriti na sljedeće pitanje: Koliko je od svake vrste životinja Mojsije ukrcao na Arku? Od svake vrste životinja? Što biste mi odgovorili?, upitao je prof. Blažinić.

Jeste li primijetili informacijsko smeće u ovome pitanju? Neki su možda samouvjereno odgovorili 2, a neki su možda odmah shvatili da Arka nema veze s Mojsijem. Ovakvi informacijski šumovi svakodnevica su svakoga od nas, pogotovo u medijima. Takav informacijski stres utječe na osjećaj anksioznosti, dugoročno osjećaj depresije. Osjećamo se vrlo često bespomoćni, pogotovo kažu istraživanja, oni koji su visokokontaminirani vijestima, televizijom. Izloženi su previše informacija i zbog toga svijet doživljavaju opasnijim.

Istraživanja o navikama Hrvata u korištenju medija kažu da čak 99% stanovnika Hrvatske koristi televiziju i to više od 17 sati tjedno. Radio sluša 64 posto, a novine čita 66 posto Hrvata. Zanimljivo je da 15 posto ljudi u Hrvatskoj istovremeno gleda TV i koristi Internet. Putem interneta najčešće, masovnih medija se zbog tih poluinformacija, iskrivljenih informacija, nedostatnih informacija kreiraju predrasude, stvaraju konspirativne teorije i nažalost to postaje viralno, generira se strah zbog nerazumijevanja ili krivog razumijevanja, ističe Blažinić.

Idealno rješenje za informacijski stres bio bi, pojašnjava profesor Blažinić, mentalni antivirusni program. No kako tako nešto još uvijek ne postoji, stručnjaci preporučaju sljedeće korake - slobodno ignorirajte informacije, nisu sve bitne, oslobodite se za donošenje odluka bez poznavanja svih činjenica, provjerite izvor informacija i odvojite si dio dana kada ćete se pozabaviti informacijama koje morate obraditi.

Neki istraživači ovog fenomena čak tvrde da je informacijski stres naš osobni odabir. Ali ako ste ga se ipak spremni odreći, spomenuti koraci će vam pomoći na tome putu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!