18:28 / 09.11.2020.

Autor: Zrinka Perić/Ivana Brailo Drnas/Dnenvik/IMS/HRT

Paunica će dobiti zamjensku, 3D nogicu

-

-

Foto: - / -

Paunica s Lokruma u šetnju ne može jer nema jednu nogicu. Zamjenska noga stiže joj s drugog kraja Hrvatske.
Nesvakidašnjim pothvatom spašen je život paunici s otoka Lokruma koja je prije dva mjeseca nesretnim slučajem ostala bez noge. U velikoj želji da je održe na životu i pomognu joj ponovno prohodati, u rezervatu su pomoć potražili na drugom kraju Hrvatske - u Vinkovcima, odakle Sunčici uskoro stiže "zamjenska noga".

Dok mješanac Max na nju budno pazi, malena paunica šepuri se u Kristininu krilu.

- Što jedemo mi, jede i ona. Ima taj svoj neki đir kada s nama sjedi tu, pije kavu i doslovno stoji ovako u krilu, rekla je Kristina Ćurčija iz Javne ustanove Rezervat Lokrum.

Paunica s Lokruma u šetnju ne može jer nema jednu nogicu.

- Pronašle su ju moje kolegice na otoku baš za vrijeme dolaska jedne tv ekipe Doslovno je uletjela među njih s jednom strganom nogom, dodala je Ćurčija.

Odlučili su joj pomoći. Zamjenska noga stiže joj s drugog kraja Hrvatske.

- Nadamo se da ćemo mi to sve uspješno napraviti i da će paunica živjeti još mnogo, mnogo godina, rekao je Mate Vukušić, ravnatelj srednje Tehničke škole R. Boškovića u Vinkovcima.

Zvuci 3D printera odzvanjaju ovom vinkovačkom školom.

- Pošto je ta noga ranjena morali smo paziti da mjesto čašice u kojoj će ona ležati bude oblikovana zaobljena da nigdje ne žulja, pojasnio je Zvonimir Međugorac, profesor u srednjoj Tehničkoj školi R. Boškovića u Vinkovcima.

Iako nikada nisu radili protezu za pticu, njihov je humani pothvat uspio. Obitelj Ćurčija nestrpljivo čeka paket iz Vinkovaca. Kad stigne proteza i kad paunica koja je svima osvojila srce nauči hodati - trebat će topli dom. Zbog predatora u prirodi, neće je vratiti na Lokrum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!