08:44 / 20.12.2019.

Autor: HRT

Pazite kakvu hranu kupujete! Ne bacajte - planirajte i donirajte!

Mircea Iancu/Pixabay

Mircea Iancu/Pixabay

Foto: - / -

Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi praktične savjete kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu.
Božićni blagdani su pred vratima, a još treba mnogo toga obaviti, kupiti, pripremiti. Bez obzira na užurbanost o sigurnosti hrane uvijek treba voditi računa, a posebno pri kupnji mesa, ribe, jaja, kolača, odnosno svježih neprerađenih namirnica.

Brigita Hengl
, načelnica Odjela za procjenu rizika, objašnjava što znači mikrobiološka ispravnost hrane i u kojem slučaju za hranu možemo reći da je sigurna.

Naučite razliku između oznaka "upotrijebiti do" i "najbolje do". Oznaka "upotrijebiti do" odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Ta se oznaka nalazi na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Oznaka na datumu "najbolje do" odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon tog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do" nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Bacanjem hrane tijekom blagdana doslovno bacamo i novac u kantu. Kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu? Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi praktične savjete. O tome je govorila Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Evo nekoliko praktičnih savjeta:

- Planirajte obroke! U 43% slučaja bacamo hranu zato što se pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku, zamrzivaču i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti.

- Kupujte promišljeno! Naše kupovne navike i odluke koje donosimo u supermarketu čvrsto su povezane s količinom hrane koju bacamo.

- Ne kupujte na prazan želudac! Nemojte ići kupovati hranu ako ste gladni jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa za kupnju.

- Mudro spremajte hranu! Velik dio hrane koju bacate tijekom blagdana mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

- Iskoristite ostatke hrane! Uvijek nam preostane malo kruha ili riže od prethodnog obroka. Često odabiremo najlakši i najprikladniji način pripremanja večere - počevši od nule - ali budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku da biste pripremili novi blagdanski obrok.

- Donirajte!  U vašoj okolini sigurno se nalazi humanitarna organizacija koja
prikuplja hranu za osobe u potrebi. Učinite dobro djelo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!