Pčelinji otrov za cijeli svijet

04.06.2019.

13:12

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

OPG Tvrtko Matijević, kojemu je glavni proizvod pčelinji otrov, jedno je od deset najinventivnijih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Donosimo priču o mladom Zagrepčaninu koji misli da su sela podcijenjena.
OPG Tvrtko Matijević, kojemu je glavni proizvod pčelinji otrov, jedno je od deset najinventivnijih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Donosimo priču o mladom Zagrepčaninu koji misli da su sela podcijenjena i polako obnavlja zapuštena imanja pokraj Daruvara.

Zagrepčanin Tvrtko Matijević smatra da je poljoprivreda dovoljno profitabilna da ovako zapuštena sela mogu i trebaju oživjeti. U Daruvarskom Brestovcu ima 120 košnica i proizvodi pčelinji otrov.

Njegovo je gospodarstvo jedno od najinovativnijih u Hrvatskoj - kaže da u svijetu vadi najviše otrova po košnici u 25 minuta, a sve to pčelama nimalo ne šteti.

- Inovativno je to da se otrov skuplja u košnici ispod kupole koja zadržava feromon, a inovacija su i stakalca na koja pčela sleti. Pčelinji otrov tako dobiven iznimno je kvalitetan, sa čak 70 posto melitina, što gotovo da i ne postoji u svijetu. Osim toga dobiva ga se i više, objašnjava Matijević.

Budući da jedan pčelar može dobiti male količine pčelinjeg otrova u sezoni, Tvrtko udružuje ljude, a projekt ide sve dalje i dalje.

Ovaj prodorni mladi optimist svima pokazuje kako dalje. Povezuje i proizvođače aronije. Tvrtko neprestano potiče da jedni drugima budemo najveća podrška, čak i najbolji kupci.

Otvorio je i web stranicu, internetsku zadrugu CRONE. Ako nešto proizvodite, upišite svoje proizvode. Tvrtko tvrdi - zajedno ćemo prodati sve što imamo jer su hrvatski proizvodi vrlo kvalitetni, a tržište je cijeli svijet.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!