Mali Cresani dobili pedijatra, jednom tjedno

25.03.2021.

07:05

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Pedijatrijska ambulanta na Cresu

Pedijatrijska ambulanta na Cresu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Cres donedavno nije imao pedijatra. S djecom se moralo ići u 56 km udaljen Mali Lošinj ili čak u Rijeku. Mali otočani od sada imaju bolju zdravstvenu skrb jer pedijatar dolazi svaki tjedan.

 Sedmogodišnji Toni prvi je put posjetio novu pedijatrijsku ordinaciju.


- Došao sam jer me bolio vrat i uho. Super je bilo, doktorica je draga, dobra je, kaže Toni Jurašin.


Doktorica Jasna otok dobro poznaje, ovdje je već radila i radu se veseli. Pedijatri će ovamo dolaziti svake subote.


- Kaže se da smo mi pedijatri dječji odvjetnici, čuvari djetinjstva. Tu je dvadesetak djece mlađe od 7 godina koji su u skrbi obiteljskog liječnika, a još je jedan veliki broj djece u skrbi pedijatra u Lošinju, mi ćemo primati sve koji nam se obrate, kazala je dr. med. spec. Jasna Žirovnik, pedijatrica.

Radu s djecom veseli se i medicinska sestra Marina Špondreht, koja kaže kako su termini popunjeni te smatra kako to roditeljima puno znači.


 - Inače smo morali uzeti slobodan dan uzeti dijete iz škole i put Lošinja, rekla je Danijela Matovina.


Udaljenog gotovo 60 kilometara. Put je to koji iziskuje i vrijeme i novac.


- Treba inzistirati na mreži, da ugovorna ordinacija koja pokriva Lošinj pokrije i Cres, da to bude obveza države, a ne nadstandard koji mi moramo osigurati. Grad Cres si to može priuštiti, ali postoje gradovi i općine koje to nažalost ne mogu, istaknuo je zamjenik creskog gradonačelnika Marin Gregorović.


Uz pedijatra kojim je osigurana bolja zdravstvena zaštita najmlađih, na otoku s radom uskoro počinju i radiolog te internist.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!