Pedijatrijska multipla skleroza - neistražena u Hrvatskoj

25.01.2020.

14:29

Autor: Marija Pranjić/Zdrav život/HRT

default error photo
Registar djece oboljele od multiple skleroze u Hrvatskoj još nje postoji, ali svjetska statistika kaže da oko 5% oboljelih pripada dječjoj populaciji.
Pedijatrijska multipla skleroza još uvijek je neistraženo područje u Hrvatskoj. Javlja se u svim uzrastima dječje dobi i češće pogađa djevojčice. Tijek bolesti u dječjoj dobi ima puno opasniji ishod stoga je ključna rana terapijska intervencija.

Ona se najčešće može postaviti nakon 10. godine, kada dijete može samostalno i opisati tegobe. Registar djece oboljele od multiple skleroze u Hrvatskoj još nje postoji, ali svjetska statistika kaže da oko 5% oboljelih pripada dječjoj populaciji.

- Na žalost, takvih smo slučajeva imali još. Kada su djeca bila upućivana po brojnim drugim multidisciplinarnim timovima koji su ih obrađivali radi jednog izoliranog segmenta, koji je zapravo kad pogledate sve je bio dio multiple skleroze, rekla je Maša Malenica, spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske neurologije.

Osim fizičkih poteškoća koje dolaze s ovakvom bolešću, tu su i psihološki izazovi. Iako je riječ o teškoj bolesti, liječenje i redovita terapija ublažavaju simptome. A pristup je isti i kod djece i kod odraslih bolesnika.

Premda bolest agresivnije napada mlađu populaciju, ranija dijagnoza uvjetuje i bolje liječenje bolesti, ali i privikavanje na nešto drugačiji stil života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!