14:38 / 15.07.2020.

Autor: Ana Marušić/Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Pet ljeta festivala na Olibu

-

-

Foto: - / -

U vrijeme kad se mnogi kulturni programi otkazuju zbog epidemiološke situacije, organizatori Olipskog ljetnog festivala su uložili znatne napore da obilježe pet godina manifestacije.
Koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta u ponedjeljak je otvoren Olipski ljetni festival. U vrijeme kad se mnogi kulturni programi otkazuju zbog epidemiološke situacije, organizatori su uložili znatne napore da obilježe pet godina ove manifestacije na najvećem otoku zadarskog arhipelaga.

Osamdesetak duša na Olibu živi cijelu godinu, a ljeti njihov broj naraste na više od tisuću, no ne i ove godine, ali nije to zaustavilo organizatore festivala, članove Udruge OLIB i Kazališne družine Bastien.

Početak festivala na Olibu je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:

- Uspjeli smo nekako izgurati festival kroz tih pet godina zahvaljujući i lokalnoj zajednici, mještanima koji su shvatili smisao i svrhu. Odlučili smo napraviti festival koji će biti prilagodljiv i ideja je bila da se naprave programi sa što manje izvođača. Evo, najbrojniji izvođači su upravo Hrvatski gudački kvartet, ističe Ljubo Zečević, umjetnički ravnatelj festivala.

Oni su, pak, gostovali prošle godine i, oduševljeni Olibom, rado se ponovno odazvali.

- Meni se čini posebno važnim da ističemo to da Hrvatska ima kulturu posvuda, i na otocima, i na kopnu i doista svugdje. Zbog toga smatram da je doista velika vrijednost ovog festivala i jako sam zahvalan Ljubi Zečeviću, koji to organizira na sjajan način i sa svojom karizmom širi pozitivnu energiju na ovaj otok, rekao je Petrit Çeku, u ovoj prigodi član Hrvatskog gitarskog kvarteta.

S Çekuom se slažu i domaćini: Za Olib to znači puno, za nas koji živimo cijelu godinu na otoku, da i mi u ljetnim mjesecima imamo priliku vidjeti dobre kazališne komade i dobru glazbu, napominje Euzebio Šimunić, predsjednik Udruge Olib.

Još su zadovoljniji posjetitelji: Bilo je predivno, tako dobro sviraju da ne možeš vjerovat, a Petrit Ceku je svjetsko ime; bilo je super, baš smo uživali ovdje na Olibu i to je baš neko lijepo iskustvo; potpuno je nevjerojatno da se u ovakvim okolnostima, gotovo nadrealnim, ovako nešto događa, dojmovi su publike.

U nastavku programa dvije su monodrame, u izvedbi Ecije Ojdanić te Borisa Svrtana. Posljednja će gostovati i na otocima Istu i Silbi. Ulaz na sve događaje u sklopu festivala je besplatan.

O Olipskom ljetnom festivalu u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s našim poznatim glumcem i umjetničkim ravnateljem festivala Ljubom Zečevićem:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!