'Peti ansambl': ovacije za osobe s teškoćama u razvoju

12.06.2019.

15:18

Autor: Ana Marija Ilić/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu priređena je nesvakidašnja premijera: premijerni naslov 'Potomci, divovi, bogovi' izvodi, naime, 'Peti ansambl', skupina mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom.
U riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu priređena je nesvakidašnja premijera: premijerni naslov 'Potomci, divovi, bogovi' izvodi, naime, 'Peti ansambl', skupina mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom.

Više od trideset izvođača izmamilo je najdublje emocije publike, a činilo se da će ovacije trajati beskonačno nakon preksinoćne premijere u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Ansambl koji je mjesto prijateljstva, komunikacije i suradnje, mjesto je gdje započinje kazališna budućnost i priče onih čiji se glasovi ne čuju često.

- Prvo smo si postavili pitanje što to znači 'narodno', čije je to kazalište, tko ide u to kazalište, čije teme se prikazuju i tko se na pozornici pojavljuje, objašnjava dramaturginja Nataša Antulović.

Glumeći stabla koja rastu visoko, visoko i snažno poput divova, brojna su djeca dokazala da mogu dati puno više od onoga što društvo od njih očekuje.

- Volio sam najviše doći na 'Peti ansambl' jer mi je zabavno. Jako mi je lijepo. Vježbamo pokrete, glas, glumimo, govorimo, jako mi se sviđa 'Peti ansambl'. Pomažemo jedni drugima, a je najviše volim pomagati, kaže glumac Eduard Nošaj.

Pripreme su trajala više od godinu dana. Velika potpora najbližih, duboka ljubav i vjerovanje u ove mlade ljude postigli su ne samo psihički, već i fizički napredak.

- Počeli smo primjećivati puno veću koncentraciju, puno bolju komunikaciju, vokabular se poboljšao, tjelesni izričaj. Dakle, snaga i izdržljivost, napominje autorica i suradnica projekta Mila Čuljak.

- Vježbao sam ova zadnja dva, tri tjedna prije praznika mukotrpno, ali se isplatilo, dojam je glumca Denija Pezelja.

Suze ponosa i radosti u očima publike i široki osmijesi najbolji su pokazatelji velikog uspjeha. Ovu prekrasnu priču možemo privesti kraju citatom književnika Arthura Millera: Zadaća kazališta je promjena i podizanje svijesti ljudi do najviših humanističkih spoznaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!