Petini stanovnika koronavirus ozbiljno je narušio mentalno zdravlje

24.06.2020.

12:37

Autor: HRT

default error photo
Epidemija koronavirusa ostavila je i još uvijek ostavlja brojne štetne posljedice na mentalno zdravlje ljudi.
Epidemija koronavirusa ostavila je i još uvijek ostavlja brojne štetne posljedice na mentalno zdravlje ljudi, navodi se u istraživanju psihologa s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu provedeno na više od 4000 ljudi u RH. Četvrtina ispitanih navodi da im se psihičko stanje pogoršalo, a kod čak petine riječ je o ozbiljno narušenom mentalnom zdravlju.

- Postotak je još i veći među sudionicima koji su i ranije imali smetnji. Među njima, čak 38% navodi da im se stanje pogoršalo, a 17% navodi da su im smetnje i dalje prisutne, ali da se vrsta smetnji promijenila. Gotovo polovica svih sudionika izvještava o depresivnim i anksioznim smetnjama te izraženim simptomima stresa, a kod njih čak petine možemo govoriti o ozbiljno narušenom mentalnom zdravlju, objašnjavaju stručnjaci platforme mentalnozdravlje.hr.

Savjete i rješenja nudi nova platforma dostupna svim građanima koja je besplatna - mentalnozdravlje.hr.  Ona spaja korisnike sa stručnjacima za mentalno zdravlje u njihovoj blizini. U tražilicu se upiše područje iz kojeg nam je potrebna pomoć te naša lokacija, a rezultati nam predlože psihologe ali i stručnjake drugih područja koja su usko vezana uz mentalno zdravlje kao što su nutricionisti, kineziolozi i logopedi. Primjerice, ukoliko se nosite s poteškoćama vezanima uz anksioznost ili depresiju, vaša će pretraga biti usmjerena upravo u tom smjeru.

- Stručna podrška te kvalitetna i provjerena usluga putem ove platforme postaje dostupna svima. Do sada je potraga za psihologom ili psihoterapeutom uglavnom bila iscrpan posao koji je ovisio o poznanstvima i kontaktima. Mnogi bi možda i zatražili pomoć kad bi znali kako i kada bi potraga za podrškom bila jednostavnija i pristupačnija. Mi smo upravo ta spona između pružatelja usluge i klijenta koji traži stručnu pomoć, ističu stručnjaci s platforme.

Naglasili su i da je riječ o platformi "koja će svim zainteresiranima biti izvor stručnih i korisnih materijala za samopomoć s obzirom da neki naši korisnici neće moći platiti stručnjaka. Putem članaka pisanih od strane naših stručnjaka pružatelja usluge svaki korisnik ima mogućnost edukacije i rada na sebi, odnosno samopomoći ali iz provjerenih izvora".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!