Platforma "Niste sami" - uho koje će čuti

15.05.2020.

09:23

Autor: Dobro jutro Hrvatska/Saša Užarević/HRT

-

-

Foto: - / -

Platforma je nastala s ciljem pružanja besplatne psihosocijalne pomoći ljudima s psihološkim problemima izazvanih pandemijom i potresom u Zagrebu.
Grupa volontera - psihoterapeuta, savjetodavnih terapeuta i edukanata završnih godina psihoterapijskih edukacija okupila se na internetskoj platformi „Niste sami" preko koje nude besplatnu psihosocijalnu podršku putem online video poziva ili telefona.

Platforma je nastala kako bi građanima olakšala suočavanje s psihološkim posljedicama izolacije, pandemije koronavirusa te potresa u Zagrebu. Začetnica ove ideje i praktičarka tjelesno orijentirane terapije je Rajana Radosavljev.

- Na ideju sam došla iz osobne potrebe da pomognem ljudima, jer sam vidjela kad su se krenule mijenjati stvari s koronom, kad je bilo izgledno da ćemo morati ostati doma, da nam se mijenja totalno situacija,  da će to izazvati kod ljudi dosta psiholoških posljedica, kao što je i kod mene i prijatelja i poznanika, pa sam doprinijeti sa stvarima koje mogu ponuditi, ali sam shvatila u razogovr s kolegama da ima više onih koji žele besplatno ponuditi pomoć, razgovarala sam s jednim programerom koji je isto tako htio ponuditi pomoć besplatno, rekla je Radosavljev.

Projektu se u kratkom vremenu priključio veliki broj volontera terapeuta, savjetnika i edukatora.

- Projektu su se priključili i Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske, njihova podrška nam je puno značila.

Terapeuti napominju da njihove usluge nisu zamjena za psihoterapiju nego kratka psihosocijalna podrška. Zamišljeno je da svaki volonter pruža psihosocijalnu podršku u trajanju od 30 do 45 minuta.

- Potražiti pomoć  je vrlo jednostavno, nistesami.online je naziv stranice, može se odabrati vrijeme, može se odabrati i opcija hitno mi je, to je za sve one koji proživljavaju veliku količinu panike, strahova, koji su u psihološki uzbuđenom stanju.

Volonteri platforme Niste sami pozivaju da im se jave svi  građani koji smatraju da im razgovor može pomoći u olakšavanju psihosocijalnih problema.

- Želim istaknuti da je ovo za sve ljude koji žele ispričati svoju priču nekome tko je nepristran i koji trebaju uho koje će ih saslušati i poneki stručni savjet.

Važno je napomenuti da su svi upiti anonimni, a kontakti građana skriveni za javnost. Vidi ih samo volonter s kojim radite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!