13:54 / 23.11.2018.

Autor: V.M./HRT

Plesne 80-te u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Konferencija o hrvatskoj koreografskoj sceni 80-ih godina prošloga stoljeća održava se danas i sutra u zagrebačkoj Vili Arko.
Konferencija o hrvatskoj koreografskoj sceni 80-ih godina prošloga stoljeća održava se danas i sutra u zagrebačkoj Vili Arko.

Konferenciju će otvoriti razgovor o mladim zagrebačkim koreografkinjama i koreografima 80-ih godina Ljiljani Zagorac, Vesni Mimici, Jasminki Neufeld Imrović, Katji Šimunić, Kseniji Zec, Ljiljani Mikulčić, Jasni Frankić Brkljačić, Jasmini Jurković, Mirni Žagar, Rajku Pavliću, Mare Sesardić i drugima. Slijedi kratko predstavljanje Maske, časopisa za scenske umjetnosti, s temom 'Autonomija plesu' u kojem hrvatske autorice Ivana Ivković, Iva Nerina Sibila i Katja Šimunić pišu o zagrebačkim plesnim 80-tim.

Subotnji program bit će posvećen riječkoj plesnoj sceni 80-tih i početka 90-tih godina uz predstavljanje izložbi 'Začetak suvremenog plesa na Kvarneru / Labis, koreografije nastale u periodu 1988. - 1995.', koja dokumentira djelovanje riječke skupine Labis, te 'Plesni portreti / Prvi suvremeni plesači na Kvarneru'.

Govoreći o zagrebačkoj plesnoj sceni 80-tih godina plesačica, koreografkinja, dramaturginja i urednica na HR3 Katja Šimunić napominje da je to bila živa, zanimljiva, raznolika, suvremeno-plesna scena.

Od HRT-ove redateljice Nane Šojlev doznali smo detalje o televizijskim realizacijama plesnih predstava 80-tih i prve polovine 90-tih godina, a plesačica i koreografkinja Iva Nerina Sibila predstavila je riječku scenu. Pogledajte gostovanje Katje Šimunić, Ive Nerine Sibile i Nane Šojlev u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!